Nya dinosaurier hittade i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya dinosauriearter har hittats i Australien. -Det här är riktigt spännande, säger docent Thomas Mörs på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Bendelarna har grävts upp i Winton i delstaten Queensland.

Forskarna har hittat rester av ett stort köttätande rovdjur med tre stora klor på varje hand.

De andra två dinosaurierna är växtätande. Den ena med extremt lång hals, den andra mer lik en flodhäst.

Levde för 80 milj år sedan

De tre dinosaurierna levde under Kritatiden för 80-84 miljoner år sedan. De hittades i en uttorkad flod eller damm. Två av dinosaurierna hittades bredvid varandra.

Namn efter känd sång

De två växtätande dinosaurierna har fått namn efter karaktärerna Clancy och Matilda i den kända australiensiska sången Waltzing Matilda.

Den stora köttätande dinosaurien har fått namn efter Banjo Patterson som komponerade sången.

Komplett underkäke

Forskarna har hittat ett helt ben, framben, delar av armar, bäckenben, revben och en komplett underkäke, skriver tidskriften Public Library of Science One.

-Det är tillräckligt mycket material för att kunna fastställa att det rör sig om arter som aldrig tidigare hittats i Australien, säger Thomas Mörs.

Liknar Sydamerikadjur

Dinosaurierna är troligen nära besläktade med dinosaurier som levde i Sydamerika, främst i Argentina.

-Det här är en bra nyhet för australiensarna där det inte har gjorts så många dinosauriefynd tidigare. Men det är också intressant för forskningen om det förhistoriska livet i Australien och om hur världen såg ut för länge sedan samt hur kontinenterna har rört sig, säger Mörs.

Ställs ut

Fynden efter de tre dinosaurierna ska ställas ut i det speciella dinosaurie- och naturhistoriska museum som håller på att byggas i Winton just nu. Museet ska stå klart och innehålla världens största samling av australiska dinosauriefossiler 2015.

Catarina Fagerlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.