Nya dokument avslöjas från Irak-kriget

Publicerad

Mer än hälften av alla dödsoffer, över 60 procent, som USA:s militär registrerade under kriget i Irak 2004-2009 var civila. Det framgår av uppgifter ur en militär databas som Wikileaks publicerar, och som SVT har läst och granskat.

Databasen har läckts av organisationen Wikileaks. Uppgifterna publiceras samtidigt i flera nyhetsmedier i olika länder, bland andra Der Spiegel i Tyskland och New York Times i USA. Totalt innehåller databasen över 390.000 dokument som tidigare inte varit offentliga.

Det rör sig om så kallade händelserapporter, ett slags krigsdagböcker, som amerikansk militär och dess allierade skrivit ned under sex år av krig i Irak. På kortfattad, torr militärprosa beskrivs hur den USA-ledda koalitionen spanar efter och attackerar al-Qaida och andra miliser.

Över 100.000 attacker mot koalitionsstyrkorna finns beskrivna. Drygt 180.000 misstänkta fiender grips, vissa av dem flera gånger.

Att omkring 3.700 amerikaner dödades under 2004 till 2009 är redan känt men inte hur många fiender till koalitionen som dött. I databasen finns nära 24.000 dödade fiender registrerade.

Men det stora antalet dödade var varken amerikaner, al-Qaida-medlemmar eller andra stridande.

Av de dödade som finns i databasen var över 66.000 civila irakier, vilket är fler än alla dödade stridande tillsammans.

När man även räknar in dödade irakiska soldater och poliser som samarbetade med koalitionen blir det totala antalet döda under de sex åren över 109.000.

Susan Ritzén
susan.ritzen@svt.se
Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
Databasredaktör: Helena Bengtsson
helena.bengtsson@svt.se
Grafik: Joakim Gordillo

• Wikileaks är en löst sammansatt internationell organisation som driver en nätsida dit människor anonymt kan läcka känslig hemlig information.

• Sidan räknas som Sverige-baserad, eftersom många av servrarna finns hos ett svenskt webb-hotell.

• Wikileaks drogs igång 2007 av journalister, matematiker, teknologer och kinesiska oppositionella.

• Den tidigare mest uppmärksammade läckan är filmen ”collateral murder”, som visar hur en amerikansk helikopter skjuter på och dödar åtta civila på en gata i Afghanistan, två av dem fotografer från Reuters.

• Wikileaks har också publicerat rapporter om fartyget Trafiguras giftdumpning i Afrika, e-post från klimatforskare som antydde fusk och interna dokument från den isländska banken Kaupthing, jämte sådant som amerikanska politikern Sarah Palins e-postlåda.

Financial Times, AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer