Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fyra förklaringar till statistiken. Foto: Kim Ludbrook/TT/Linda Hörnqvist/SVT

Nya dystra mordrekord i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

75 mord per dag.

Det är verkligheten i Sydafrika – och förklaringarna till det eskalerande våldet är flera.

Över 27 000 personer mördades i Sydafrika på ett år, enligt den senaste årssammanställningen. Det innebär att 75 mord utförs varje dag.

När demokratin infördes i Sydafrika 1994 var hoppet om en ljus framtid stort. Men istället blir landet alltmer våldsamt. De senaste tio åren har antalet mord ökat lavinartat. Från andra halvåret 2022 till första halvåret 2023 mördades 27 494 personer. Att jämföra med för tio år sedan då mordnivån låg på 15 554 personer.

Regeringspartiet ANC har suttit vid makten i snart 30 år, och allt fler menar att partiets politik till del är ett misslyckande.

”Trots krisen med våldsbrott har regeringen inte öppet erkänt behovet av samlade insatser mot ett problem som slår sönder liv, familjer och samhällen”, skriver Institute for Security Studies, i en rapport.

Svag ekonomi och korruption

Sydafrika plågas sedan länge av svag ekonomi och en korrupt och ineffektiv statsapparat. Det har lett till allt sämre infrastruktur och samhällsservice. Inte minst ständiga elavbrott. En studie från Harvards universitet visar också att dagens politiker har behållit apartheidtidens segregerade stadsplanering, vilket har bidragit till den höga arbetslösheten och det ökade utanförskapet i fattiga svarta områden.

Men det är bara delar av förklaringen till våldskrisen i Sydafrika – se flera förklaringar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.