Foto: Bilder ur dokumentärfilmen ”Tigerhandlarna”

Hotet mot vildtigern: Används i exklusivt vin

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals lådor med alkohol står staplade längs med väggarna inne på tigercentret Sanzhen i Kina. Drycken kallas tigerbenvin. I den nya dokumentären ”Tigerhandlarna” försöker ett filmteam kartlägga den illegala försäljningen av kattdjurets kroppsdelar.

– Man är ute efter inre organ som ska ha medicinska egenskaper, säger Rickard Sjödén, verksamhetsansvarig för Kolmården Foundation.

Att tigerns kroppsdelar används i olika produkter är inget nytt fenomen, men i dag är det den främsta drivkraften bakom den illegala tigerhandeln.

– Det klassiska som tigrarna har jagats för är skinnet. Nu är det till större del de inre organen, till exempel ben, som ska ha olika medicinska egenskaper, främst inom kinesisk medicin, säger Rickard Sjödén, verksamhetsansvarig för Kolmården Foundation.

Konsumerar flest tigrar

Att köpa och sälja tigerprodukter är förbjudet i Kina. Trots detta konsumerar landet fler tigrar än någon annanstans i världen. Tigrarna importeras främst från Vietnam, men hotet mot kattdjuren finns överallt.

– De är lika utsatta över hela sitt utbredningsområde, säger Rickard Sjödén och fortsätter:

– De tigrar vi har här i djurparken kommer från östra Ryssland och det fanns bara 300 kvar för några år sedan. Men tack vare skyddsinsatser så har de ökat.

Beväpnade vakter

Sedan 80-talet har antalet vilda tigrar halverats – i dag finns det mellan 3 800 och 4 000 individer kvar. Men på flera håll kan man se att beståndet ökar.

– Särskilt i skyddade områden, som nationalparker, säger Rickard Sjödén.

Utanför skyddade områden fortsätter dock tigrarna att minska i antal. För att förhindra att tigern utrotas helt riktas insatser mot att stödja nationalparker, finansiera beväpnade vakter och att skapa passager mellan olika naturreservat så att tigrarna enklare kan umgås.

– Vi jobbar också med att informera lokalbefolkningen och hjälpa dem att skydda sig mot tigrar. Hotet mot tigrarna kommer bestå så länge lokalbefolkningen inte lever i harmoni med dem, säger Rickard Sjödén.

Fungerar som back-up

Framtiden för de vilda tigrarna är oviss, men på djurparker försöker man bevara arten. Rickard Sjödén förklarar att de tigrar som lever där fungerar som ett slags ”back-up” och kan i värsta fall planteras ut i naturen om vilda tigrar utrotas:

– Men vi vill inte hamna där, de naturvårdsinsatser som görs på plats är otroligt viktiga.

Se dokumentären ”Tigerhandlarna” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.