Nu förbjuds ovaccinerade i Grekland att vistas inomhus på bland annat restauranger. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya krav för ovaccinerade införs i Grekland – portas från barer

Uppdaterad
Publicerad

En rad nya restriktioner och krav på personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 infördes i Grekland på måndagen. Från och med nu måste ovaccinerade anställda testa sig åtminstone en gång i veckan. Ovaccinerade förbjuds även att vistas inomhus på bland annat restauranger, skriver tidningen Ekathimerini.

Grekiska myndigheter oroas för att smittspridningen ska ta fart under hösten, något som hände i fjol. Därför införs nu flera nya restriktioner som gäller fram till slutet av mars nästa år.

Enligt de nya reglerna måste personer som arbetar inom turism, skola, underhållning och i restaurangbranschen kunna uppvisa två negativa testresultat i veckan. Övriga tvingas genomföra ett test i veckan.

Testningen kostar 10 euro och ska genomföras via privata vårdgivare. Att vaccinera sig är gratis för alla över 12 år.

Portas från barer

I och med de nya reglerna så får ovaccinerade inte lov att uppehålla sig inomhus på restauranger, barer och caféer, vilka begränsas till den som nyligen blivit frisk eller som tagit minst en vaccindos.

Däremot får ovaccinerade lov att gå på bio, teatrar, museum och gym – men bara om de kan uppvisa ett negativt testresultat som är högst 48 timmar gammalt. Myndigheterna tillåter dock verksamheter att själva välja om de vill stänga ute ovaccinerade helt.

Enligt de nya reglerna blir det samtidigt obligatoriskt för alla, vaccinerade eller inte, att bära mask i offentliga inomhusmiljöer och på välbesökta platser utomhus.

Stängde av vårdpersonal

Uppemot 6 000 vårdanställda blev nyligen avstängda från sitt arbete då de inte vaccinerat sig innan den 1 september, en deadline som satts upp av myndigheterna.

Åtgärden har fått kritik av bland annat den grekiska federationen för vårdanställda, som säger sig vara för vaccin men som motsätter sig att de ska vara obligatoriska, skriver Reuters. Man är också orolig för underbemanning inom vården samtidigt som smittfallen stiger.

Flera demonstrationer mot myndigheternas coronaåtgärder har ägt rum i Grekland den senaste tiden, bland annat på lördagen då drygt 15 000 personer samlades i Thessaloniki.

Protester i Frankrike

I början av augusti blev hälsointyg obligatoriskt för den som vill gå på restaurang i Frankrike, något som tidigare endast gällt för museum, simhallar och biografer. Personal inom den franska vården måste vaccinera sig innan den 15 september för att inte få sin lön indragen.

Kraven har mötts av massiva protester. De sjunde augusti deltog drygt 200 000 personer i demonstrationer i Frankrike mot de nya reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer