Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Iryna och Oleksandr är i slutet av en IVF-behandling som de hoppas ska ge resultat. Foto: SVT/Lars Lyrefeldt

Nu kan ukrainska soldater få barn efter sin död

Uppdaterad
Publicerad

I Ukraina har en lag antagits som gör det gratis för stridande att frysa in sperma eller ägg. Efter ett nytt tillägg kan nu soldater även få bli förälder efter sin död. SVT har träffat ett ukrainskt par som genomgår en IVF-behandling.

Under de korta permissionerna lyckades inte Iryna och Oleksandr bli gravida. När han blev skadad bestämde paret sig för att genomföra en IVF-behandling. Han vill snart återvända till fronten.

Efter Rysslands fullskaliga invasion antog Ukraina, i november 2022, en lag som gör det möjligt för soldater att frysa in sperma eller ägg gratis.

Kriget i Ukraina

När lagen om rätten att frysa in sperma och ägg först antogs var inte postmortal reproduktion tillåten. Det innebar att klinikerna tvingades förstöra materialet om soldaten stupade. Men efter starka protester i Ukraina kan soldaten nu bli förälder även efter sin död efter att ett nytt tillägg antagits februari 2024.

– Självklart är det viktigt att föra arvet vidare, att överföra något av sig själv till nästa generation, säger Oleksandr till SVTs team.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet