”Ingen mer Charlie Hebdo” lyder lappen som satts upp i en kiosk nu på morgonen. Foto: TT

Nya numret av Charlie Hebdo ute

Uppdaterad
Publicerad

Bara en vecka efter terrorattentatet mot Charlie Hebdos redaktion i Paris kom i dag det första numret ut av satirtidningen. Redan vid 10-tiden på förmiddagen var tidskriften slutsåld på alla försäljningsställen runt om i hela Frankrike, rapporterar Le Figaro.

I Paris och på andra håll i Frankrike och Europa var det full rusning. Claes JB Löfgren, SVT:s utsände i Paris, berättar att på flera håll i huvudstaden började människor att köa redan klockan tre i natt.

Tidningsförsäljare i Paris sålde slut på sina tilldelade leveranser på några minuter.

Terrordåd mot fransk tidning

– Vi sålde slut på vårt lager av tidningar på mindre än tio minuter, säger en kioskägare till Le Figaro.

”Enormt intresse”

En kioskanställd på tunnelbanestationen Gambetta vittnar om ett enormt intresse.

– Det var otroligt. Jag hade en kö på 60-70 personer när jag öppnade klockan 05.45. Alla mina 450 exemplar gick åt på en kvart.  Jag har aldrig sett något liknande.

Många som stått i kö under tidig morgon fick besviket vända tillbaka tomhänta.

– Jag hade fått en beställning på tre exemplar av min familj utomlands, men de tog slut direkt. Det kommer att bli svårt att få ta i tidningen, säger taxichauffören José Lemos till Le Parisien.

Enligt branschföreträdare hade tidskriften tagit slut på alla försäljningsställen i hela Frankrike redan på förmiddagen, rapporterar Le Figaro.

Annonseras ut för 600 kronor

En del lyckades dock. Redan vid sju-tiden på morgonen började stolta Twitter-användare i Frankrike lägga ut bilder på när de håller ett exemplar av nya numret i handen

De eftertraktade tidningarna annonserades också ut på annonssajter för 70 euro, motsvarande cirka 600 kronor.

Papperstidningen trycks i tre miljoner exemplar i Frankrike, varav 300.000 ska distribueras internationellt, enligt tidningen Libération som efter attentatet inhyser även Charlie Hebdos redaktion.

Den ges ut i 25 länder och översätts bland annat till engelska och arabiska.

Normalutgåvan är i snitt 60.000 exemplar.

I Norden har tidskriften knappt gått att få tag på de senaste åren, vilket tidningsdistributörerna har förklarat med bristande intresse från kunderna.

Men dagens papperstidning har beställts för distribution i både Danmark, Norge och Sverige.

Digital utgåva

Det första numret frontas av en teckning av en gråtande Muhammed. I händerna håller han plakat med texten ”Je suis Charlie”, jag är Charlie. Ovanför figuren hälsas att allt är förlåtet, ”tout est pardonné”.

I morgon torsdag ska samtliga artiklar i papperstidningen kunna läsas digitalt på franska, engelska, arabiska och spanska, skriver tidningen Libération

Patrick Pelloux, en av Charlie Hebdos kolumnister, säger enligt nyhetsbyrån AFP att det kan bli fråga om ännu fler språk, han talar om översättningar till 16 språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet