Rökmoln stigande från gränsstängslet mellan Israel och Gaza, där palestinier ännu en vecka demonstrerar. Foto: TT

Minst tre uppges ha dödats vid nya oroligheter i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheter har utbrutit i Gaza där protesterande palestinier bränt däck och kastat sten mot israeliska soldater som har svarat med tårgas och skarp eld. Flera palestinier ska ha dödats och hundratals skadats, enligt palestinska myndigheter.

Minst tre palestinier ska har dödats på fredagen av israeliska styrkor, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till palestinska myndigheter i Gaza.

Ytterligare minst 250 ska ha skadats, enligt nyhetsbyrån TT.

Dagens oroligheter kommer en vecka efter att andra liknande protester mynnade ut i våld. Protesterna är planerade och pågår mellan den 30 mars och den 15 maj – 70-årsdagen av Israels bildande som på arabiska ofta kallas Nakba, alltså ”katastrofen”.

Demonstranterna kräver att palestinier som då drevs på flykt ska få återvända till områden som nu ligger i Israel.

Stigande dödstal

Totalt miste 20 palestinier livet i förra veckans våldsamheter, enligt Jerusalem Post. Senast i morse räknades dödstalet upp efter att en man avlidit av sina skador. Till detta tillkommer dagens stigande dödssiffra.

Israeliske försvarsministern Avigdor Lieberman varnade inför fredagens protester att alla som närmar sig gränsavdelningen mellan Israel och Gaza gör det med livet som insats.

– Om det kommer provokationer så kommer en reaktion av strängaste sort, som förra veckan, säger han enligt BBC.

Israel framhåller att det bland de dödade finns terrorister, bland annat från palestinska islamistgruppen Hamas. Den uppgiften avfärdas å sin sida av demonstrationernas arrangörer.

– Genom att använda påståenden om att Hamas ligger bakom protesterna så försöker Israel sabotera marschens idé, för att rättfärdiga dess eskalering mot demonstranter, säger talesmannen Asad Abu Sharekh till tv-kanalen al-Jazira.

Uppmaning från FN

FN har under dagen uppmanat Israel att se till att dess säkerhetsstyrkor inte använder överdrivet våld mot palestinska demonstranter.

Skjutvapen bör bara användas som en sista utväg och att ta till dem grundlöst kan vara avsiktligt dödande av civila, ett brott mot Genèvekonventionen, sade Elizabeth Throssell, taleskvinna för FN:s avdelning för mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer