Foto: Övervakningsbilder

Nya övervakningsbilder inifrån terrorangripna kosherbutiken

Uppdaterad
Publicerad

Nya skakande bilder från belägringen av en kosherbutik i Paris har dykt upp. På bilderna syns bland annat terroristen Amedy Coulibaly.

Kosherbutiken vid Porte de Vincennes i Paris intogs den 9 januari av Amedy Coulibaly, som krävde att bröderna Kouachi skulle få fri lejd efter attacken mot Charlie Hebdo.

Coulibaly ska ha skjutit fyra ur gisslan direkt när han kom in i den judiska kosherbutiken. Ett tiotal människor togs som gisslan av Coulibaly, bland dem barn och äldre. På övervakningsbilderna syns också en övergiven barnvagn, och en person liggande på golvet, som kan vara en av de skjutna. På en av bilderna syns Coulibaly, iklädd kamouflagekläder och med ryggsäck på ryggen, hållande ett automatvapen. Framför honom står en äldre man vänd mot en vägg.

Terrordåd mot fransk tidning

En av butikens anställda gömde 15 kunder inne på lagret under gisslandramat, och räddade därigenom deras liv.

Samtliga döda i kosherbutiken var av judisk härkomst, och Coulibaly sa i samtal med en fransk tv-kanal, som ringde terroristen mitt under gisslandramat, att han ville slå till mot just judar.

Medhjälpare flytt till Syrien

Polisen söker nu en misstänkt medhjälpare till Amedy Coulibaly, som identifierats. Polisen tror att mannen kan ha kört Coulibaly till butiken, men att han efter dådet troligen flytt landet, eventuellt till Syrien.

Under torsdagen anhölls en belgisk vapenhandlare som erkänt att han nyligen haft kontakt med Amedy Coulibaly. Enligt källor hade vapenhandlaren själv vänt sig till polisen för att berätta att Coulibaly för ett par månader sedan ville köpa en bil av honom.

Lurade Coulibaly

Enligt polisen berättade den anhållne mannen att han lurat Coulibaly i samband med en bilförsäljning. Polisen ska sedan ha hittat bevis för att de två förhandlat om priset på ammunition till ett skjutvapen med kaliber 7,62, samma storlek som används till pistoler av märket Tokarev som Coulibaly använde vid attacken mot livsmedelsbutiken, skriver Reuters.

The Wall Street Journal, WSJ, har dock källor som säger att polisen inte hittat några bevis för att mannen skulle ha sålt vapen eller ammunition till Coulibaly.

Den belgiska tidningen Het Laaste Nieuws rapporterar att Coulibaly köpte de kalasjnikov och granatkastare som bröderna Said och Chérif Kouachi, gärningsmännen vid terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo, använde. Vapnen skulle ha inhandlats vid Brysselstationen Gare du Midi för mindre än 5 000 euro. WSJ:s källa bekräftar inte uppgifterna.

– Det ser ut som om han har letat efter vapen i Belgien vid en tidpunkt men det är inte klart huruvida han verkligen köpte några vapen i Belgien, säger WSJ:s källor.

Coulibalys 26-åriga änka, Hayat Boumeddiene, är sedan tidigare efterlyst. Hon befinner sig enligt den turkiska säkerhetstjänsten troligen i Syrien. Hon fångades på bild när hon passerade en passkontroll på flykt fem dagar före dådet.

Fem begravningar i dag

På torsdagen begravdes fem av offren för attacken mot Charlie Hebdo, bland dem Georges Wolinski och Bernard ”Tignous” Verlhac, två av satirtecknarna lades i jord i kretsen av de närmaste. Tignous kista var pyntad med teckningar från hans vänner och bars genom en applåderande samling.

Jean Cabut, Cabu, begravdes redan under onsdagen i en mycket snabb ceremoni i hans födelsestad Châlons-en-Champagne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet