Tredelad bild. Till vänster person i kostym och röd slips, i mitten person i beige kavaj, till höger präst i liturgisk dräkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har Vita huset reagerat på den nya påven och hur ser deras relation ut? SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi berättar. Foto: SVT, TT

Robert Prevosts relation till Vita huset: Har kritiserat Trump

Uppdaterad
Publicerad

Påve Leo XIV är den romersk-katolska kyrkans första påve från USA, men hans värderingar kan inte sägas gå i linje med Vita husets.

– Jag tror att det har en del i varför han faktiskt blev vald, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi.

USA:s president Donald Trump var snabb, om inte kanske först, med att gratulera Robert Prevost som nu är den nya påven med namnet Leo XIV.

”Det är en sådan ära att inse att han är den första amerikanske påven”, skrev han på sina sociala medier.

Det har länge sagts att ett amerikanskt pass innebär att man inte kan bli påve. En allmän bild som nu motbevisas av Chicago-födda Prevost.

Enligt religionshistorikern Joel Halldorf beror det på att man alltid trott att en nordamerikansk påve skulle innebära för mycket makt åt USA.

Kritisk mot Trump och Vance

Men relationen till Vita huset kan inte beskrivas som vänskaplig rakt igenom. Den nya påven har flera gånger kritiserat den politik som Trump har fört och även varit kritisk mot vicepresidenten JD Vance.

– Lite likt den förra påven, Franciskus, så har han kritiserat deras hållning i migrationsfrågor, säger USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Hur Leo XIV kommer att ställa sig till frågorna nu återstår att se, men enligt Youcefi kan kritiken ha gynnat honom bland kardinalerna.

– Jag tror att det har en del i varför han faktiskt blev vald, säger han.

Även Joel Halldorf lyfter motsättningarna till Trump.

– Det här är inte en av Trumps favoritkandidater, det finns andra i kardinalskollegiet som passar honom bättre. Så vi får inte se en lydig person här, säger Halldorf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.