Demonstrant kastar ett ägg på polishuset i Hong Kong. Foto: Vincent Yu/TT

Nya protester i Hongkong – polisbyggnad belägrad

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals protesterar vid Hongkongpolisens högkvarter och kräver stadens chefsminister Carrie Lams avgång. Dessutom vill de att demonstranter från tidigare liknande protester ska släppas.

En lugn protest vid Hongkongpolisens högkvarter utvecklades till något mycket större, enligt South China Morning Post. Tusentals personer iklädda svarta t-shirtar och masker har belägrat Hongkongpolisens högkvarter och blockerat trafiken. Kraven? Att chefsminister Carrie Lam avgår och att demonstranterna som gripits i samband med senaste tidens protester släpps.

Bilder i sociala medier visar hur demonstranterna kastar ägg och tomater mot poliser med kravallsköldar som backar längre och längre in i sitt högkvarter.

Kommer inte bli bortförda

Än så länge planerar inte polisen att föra bort demonstranterna, enligt en talesperson för polisen, som säger att de ”respekterar folkets rätt att fridfullt uttrycka sina åsikter”.

Än så länge planerar inte polisen att föra bort demonstranterna, enligt en talesperson för polisen. Foto: Kin Cheung / TT

Kravet på Lams avgång kom efter ett nytt lagförslag som skulle möjliggöra utlämningar från Hongkong till Fastlandskina. Chefsminister har sedan dess bett om ursäkt, men vägrat att avgå. Lagförslaget har pausats, något som inte verkar vara tillräckligt för demonstranterna.

Demonstranterna lovade i går att om Carrie Lam inte hade avgått klockan 17, skulle protesterna eskalera. Av situationen att döma står de fast vid sina ord.

Polisen stoppas

Polisen skriver på Twitter att de inte kunna rycka ut direkt på flera larm i Wan Chai-distriktet, för att polisstationen och flera vägar blockerats av demonstranter. Vid halv fem lokal tid röde det sig om totalt 43 samtal.

Extra resurser sattes in, och polisarbetet försenades. Polisen uppmanar demonstranterna att lämna platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.