Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Tiktokaren gör för att filtrera bort triggers på sitt konto. Foto: AP/TT/Privat: Helan Shaban

Nya regler: Det här förbjuds på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medieföretaget TikTok har gått ut med nya riktlinjer som innebär att videor som bland annat triggar ätstörningar och träningshets ska tas bort från plattformen.

Innehåll som uppmuntrar till ätstörningar är sedan tidigare förbjudet, men nu säger Tiktok att deras mål är att även uppmärksamma mindre uppenbara triggers, så som periodisk fasta och överdriven träning, som också kan vara tecken på ätstörningsproblematik.  

“Vi gör den här förändringen, i samråd med ätstörningsexperter, forskare och läkare, eftersom vi förstår att människor kan kämpa med ohälsosamma matvanor och beteenden utan att ha en ätstörningsdiagnos”, skriver de på sin hemsida.

Tiktokaren Helan Shabani har snart 400 000 följare på sitt matkonto och får dagligen meddelanden från följare som berättar hur de återfår matglädjen när de ser hennes videor.

Hör Helan Shabani om vad hon gör för att undvika hetsen på sociala medier i klippet ovan.

Mediejätten har tidigare fått kritik för farliga utmaningar och självmordsrelaterade klipp som fått fart på plattformen. Förutom att förstärka regelverket kring sådant innehåll ska Tiktok lansera nya videor, skapade av kreatörer, som uppmanar användare att bedöma innehåll online med hjälp av fyra steg: sluta, tänk efter, besluta och agera. Tanken är att dessa ska finnas tillgängliga på Upptäck-sidan. 

De nya reglerna ska implementeras under kommande veckor och klippen som ska rensas bort ska identifieras med hjälp av både personal och automatiserade system, meddelar Tiktok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer