Maskerade demonstranter kastade sten mot polisen i Bercelona. Foto: Bernat Armangue/TT

Nya sammandrabbningar i Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en halv miljon människor deltar i en stor manifestation i Barcelona, den katalanska huvudstaden, på fredagen. Under kvällen har demonstranterna drabbat samman med polisen.

Protesterna kommer efter att tolv katalanska separatistledare dömts till långa fängelsestraff. Många i Katalonien har länge kämpat för att regionen ska få ett utökat självstyre från Spanien.

Under eftermiddagen och kvällen har demonstranter och polis drabbats samman. Demonstranterna ska bland annat ha kastat sten på kravallpolis och satt eld på sopcontainrar.

Nyhetsbyrån AP skriver att den spanska inrikesministern säger att 128 personer har gripits. Polisen använder gummikulor och tårgas mot demonstranterna.

Demonstranteran har utlyst en generalstrejk och fem olika protesttåg har marscherat för att sedan mötas i stadskärnan.

Demonstranter har under dagen blockerat motorvägen som går mellan Frankrike och Spanien. De har blockerat mist 20 större vägar i regionen. Det rapporterar BBC. Även stadens kanske mest kända och välbesökta turistmål, kyrkan Sagrada Familia, har hållits stängd.

Enligt brittiska the Express ska 57 flyg ha ställts in på grund av protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.