Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NASA har identifierat över 50 platser på jorden där det läcker ut enorma mängder metangas ut i atmosfären. Foto: NASA/AFP

Nya satellitbilder visar stora dolda metanutsläpp: ”En fantastisk möjlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt instrument på Internationella rymdstationen ISS har visat sig kunna upptäcka metanutsläpp och data från NASA visar nu kilometerstora moln av växthusgasen på flera platser i världen.

– Det här kommer inte bara hjälpa forskare att precisera var metanläckor kommer ifrån, utan också ge insyn i hur man kan åtgärda dem snabbt, säger Bill Nelson, högsta chef på NASA.

NASA:s ”Earth Surface Mineral Dust Source Investigation”, eller EMIT, är ett instrument som ska studera hur mineraler i kringblåsande sand påverkar klimatet.

Men utan att man hade räknat med det visade det sig att EMIT också kunde se metangasutsläpp och därigenom kunde NASA spåra stora metanutsläpp till specifika platser.

– Det här ger en fantastisk möjlighet att studera växthusgaser som bidrar till klimatförändringar, säger Kate Calvin, forskare och senior klimatrådgivare på NASA, i ett pressmeddelande.

Inga ko-läckor

Men det handlar dock inte om ”naturliga” utsläpp av metangas från till exempel kor eller våtmarker.

Det man benämner som ”metanläckor” hittas på allt ifrån stora oljefält, gasindustrier och avfallsanläggningar i Asien, Mellanöstern och USA.

Hör varför metangas spelar en stor roll i den globala uppvärmingen och varför den här upptäckten kan få effekter i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.