Foto: Scanpix

Nya sextrenden i Japan – inget sex

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler japanska ungdomar väljer att leva som sexlösa singlar. Ett faktum som hotar landets framtid, rapporterar The Guardian.

En tredjedel av landets unga under 30 har aldrig någonsin dejtat, 45 procent av kvinnorna säger sig vara ”ointresserade av eller föraktar sex” och bland männen är samma siffra drygt 25 procent, enligt en undersökning från Japan Family Planning Association, JFPA.

Fenomenet kallas celibat-syndromet – på japanska ”sekkusu shinai shokogun” – enligt ett reportage i brittiska The Guardian.

Samtidigt befinner sig 61 procent av de japanska männen och 49 procent av kvinnorna under 35 inte i något som helst romantiskt förhållande och 90 procent av kvinnorna föredrar ett singelliv framför giftermål.

Kvinnor missgynnas

Orsakerna är flera, men några av de mer framträdande är bland annat att det är svårt för gifta kvinnor att göra karriär och att kvinnor som väljer att föda barn missgynnas grovt (70 procent av japanska kvinnor säger upp sig efter att deras första barn fötts) samtidigt som landets barnomsorg är under all kritik.  

Dessutom leder det japanska konkurrenssamhället till en stressad befolkning vars unga gärna flyr in i sofistikerade virtuella världar, som till viss del gör mänsklig hud mot hud-kontakt överflödig.

Jämställdheten i det japanska samhället är inte heller något att skryta om och landet är ständigt lågt rankat i undersökningar om jämställdhet på arbetsplatser.

Demografisk bomb

En sex- och samlevnadsterapeut som The Guardian pratat med kallar beteendet ”en flykt från mänsklig intimitet” och berättar bland annat om män som bara kan bli upphetsade av att titta på kvinnliga robotar eller anime-porr.

Det verkligt stora problemet är dock att det föds alldeles för lite barn i Japan – ett faktum som i åratal gäckat landets politiker.

Ett tydligt tecken på den demografiska snedfördelningen var till exempel att det 2012 – samtidigt som rekordfå barn föddes – såldes fler vuxenblöjor än bäbisblöjor och landets 127 miljoner invånare kan enligt prognoser vara nere under 100 miljoner så snart som 2050.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer