Foto: TT

Nya uppgifter: NSA avlyssnade franska presidenter

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har i hemlighet avlyssnat de tre senaste franska presidenterna Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande, avslöjar franska medier i samarbete med Wikileaks. Uppgifterna tonas ned av Vita huset.

Avslöjandet från Wikileaks bygger på hemligstämplade dokument, bland annat fem rapporter från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA om presidenternas kommunikation som USA skaffat sig tillgång till.

Hollande har kallat sitt säkerhetsråd till möte på onsdagsmorgonen, med anledning av uppgifterna, uppger en källa i presidentkansliet för AFP.

Tonas ned av Vita huset

I övrigt vill det franska presidentkansliet inte kommentera nyheten. En talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd försäkrar att Hollande inte avlyssnas.

– Vi inriktar oss inte på president Hollandes kommunikation och kommer inte att göra det, säger talesmannen Ned Price, utan att kommentera vad som kan ha skett tidigare.

En rad franska politiker vädrar sitt missnöje på sociala medier.

”Än en gång har vi fått veta att USA inte har några allierade, bara måltavlor eller vasaller”, twittrar Socialistpartiets Jean-Jacques Urvoas, enligt AP.

Utöver presidenterna ska också ett stort antal franska topptjänstemän ha kartlagts under perioden 2006-2012 – och kommunikationen som har avlyssnats ska ha handlat om bland annat den grekiska skuldkrisen och ledarskapet inom EU.

”Franska folket har rätt att veta”

Uppgifterna från Wikileaks har spridits av tidningen Libération och sajten Mediapart. Wikileaksgrundaren Julian Assange kommenterade i ett pressmeddelande innehållet i de läckta dokumenten.

– Det franska folket har rätt att veta att deras folkvalda ledare har blivit avlyssnade från en förmodad bundsförvant. Vi är stolta över att samarbeta med de ledande franska publicisterna Liberation och och Mediapart för att kasta ljus över den här storyn. Franska läsare kan förvänta sig mer relevant och viktiga avslöjanden i nära framtid, säger Assange.

Merkel avlyssnad

Ända sedan förre NSA-analytikern Edward Snowden 2013 avslöjade att NSA avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon har det stått klart att USA använt elektronisk övervakning mot sina allierade. Likväl är de nya avslöjandena genanta för Washington.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson vill inte avslöja hur organisationen kommit över dokumenten, men säger till AP att fler avslöjanden är att vänta inom den närmaste framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet