De nya USA-sanktionerna mot Ryssland levereras av finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild. Foto: TT / J. Scott Applewhite

Nya USA-sanktioner mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den redan svårt sargade relationen mellan USA och Ryssland har fått sig ännu en törn. Det efter att USA meddelat nya tuffare sanktioner mot ryska individer och företag, ett drag som i Ryssland kallas ”ogrundat och ovänligt”.

De senaste amerikanska sanktionerna omfattar 14 organisationer och 24 enskilda ryssar, bland dem flera rika oligarker och regeringstjänstemän. Motivet beskrivs i ett uttalande från det amerikanska finansdepartementet som brett, med hänvisning till en rad ryska förehavanden.

Lång rad anklagelser

”Den ryska regeringen deltar i ett bred rad illvilliga aktivitet runtom i världen”, står det i uttalande från USA:s finansminister Steven Mnuchin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mnuchin räknar upp Rysslands internationellt fördömda annektering av ukrainska Krimhalvön, mer allmänt inblandningen i kriget i östra Ukraina, stöd till den syriska regimen, försök att  undergräva demokratier i västländer, och illvilliga aktiviteter på nätet.

”Grundlösa och ovänliga”

Konstantin Kosatjev, ordförande för den ryska senatens utrikesutskott och en av de listade tjänstemännen, kallar de nya sanktionerna grundlösa och ovänliga, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

USA:s skärpning av sanktionerna kommer efter att 19 personer och fem organisationer i mars belades med sanktioner för cyberattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.