Nya utgrävningar efter guldfyllt nazitåg

Publicerad

Hoppfulla skattjägare i Polen har i dag börjat gräva efter ett mytomspunnet tåg som tros vara fyllt med guld, juveler, konst och vapen som nazisterna ska ha gömt i slutet av andra världskriget.

I fjol hävdade två män att de med hjälp av markpenetrerande radar funnit ett bepansrat tåg fyllt med naziguld i en underjordisk tunnel i södra Polen – men något tåg hittades aldrig och en rad experter har ifrågasatt om det finns något tåg överhuvudtaget.  

Men motgångarna till trots startade i dag ett 70 man starkt privatfinansierat team utgrävningar på platsen där tåget tros ligga.

Enligt rykten lämnade ett eller två tåg staden Wroclaw (då kallat Breslau) under andra världskrigets sista dagar lastade med guld och juveler för att sedan försvinna vid Walbrzych (Waldenburg).

Svaret på om det finns något tåg eller inte på platsen väntas under veckan.

Fakta: Nazisternas guldtåg

  • Enligt rykten försvann ett eller två av Nazitysklands tåg lastat med guld och juveler 1945.
  • Tågryktena har cirkulerat i många år och fokuseras kring hemliga underjordiska passager som tyskarna byggde i närheten av staden Walbrzych (före detta Waldenburg). Nazisterna använde tunnlarna bland annat för att tillverka vapen.
  • Enligt vissa uppgifter finns det en två kilometer lång passage vars ingång raserades när Tyskland kapitulerade. Men ingen har lyckats fastställa om passagen, eller tågen, verkligen existerar.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.