Nya våldsamheter i spanska städer

Uppdaterad
Publicerad

För femte natten i följd har det rasat våldsamma protester, plundring och gatustrider mellan polis och demonstranter i flera städer i Katalonien. Detta efter fängslandet av rapparen Pablo Hásel tidigare i veckan.

Protesternas omfattning har varierat dag för dag. De som började på lördagkvällen var de största hittills. Vid plaza de Universitat i Barcelona hade minst 6 000 personer samlats i en demonstration som snabbt urartade.

Främst yngre demonstranter började kasta stenar och andra föremål mot polisen, som svarade med batonger och gummikulor. För att hindra polisens förföljande byggdes barrikader och brändes soptunnor. Skyltfönster krossades längs stadens lyxiga shoppinggata Passeig de Gràcia, och ett stort antal butiker plundrades. Symboliska byggnader som börshuset och Palau de Música har vandaliserats, rapporterar el País.

Gripna och skadade

Barcelonas borgmästare Ada Colau manade förgäves till lugn samtidigt som Spaniens inrikesminister Miquel Sàmper beklagade att det som började på tisdagen som en protest för ”rätten till yttrandefrihet” nu urartat och resulterat i ”handlingar av ren vandalism och plundring av butiker”.

Minst två personer vårdas på sjukhus för sina skador. Totalt har ett trettiotal personer gripits det senaste dygnet. De flesta i Barcelona men även i Tarragona och Lleida, den katalanska stad där protesterna började sedan rapparen Pablo Hasél barrikaderat sig på universitetet i ett försök att undkomma det fängelsestraff han dömts till efter att ha förolämpat Spaniens kungahus och hyllat terrorister.

Demonstrationer pågick även i städer på andra håll i Spanien, bland annat Madrid, rapporterar AP. Där har dock våldet lyst med sin frånvaro, utom i Pamplona i Navarrra där demonstranter kastade glasflaskor mot polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.