Oppositionella demonstranter kastar sten mot kravallpoliser i storstaden Abidjan i Elfenbenskusten tidigare i augusti. Foto: Diomande Ble Blonde/AP/TT

Nya våldsamma protester i Elfenbenskusten

Publicerad

Nya våldsamheter har brutit ut i Elfenbenskusten efter att den sittande presidenten Alassane Ouattara meddelat att han ställer upp för en tredje mandatperiod i höstens val. Unga oppositionsanhängare rasar över beskedet att presidentens parti tagit steget att nominera honom.

– Människor har skadats. En mindre busstation, barer och affärer har satts i brand och plundrats, säger Famoussa Coulibay, lokalpolitiker i staden Divo.

Även i städerna Gagnoa och Bonoua rapporteras våld och oroligheter.

Den 78-årige Ouattara tillkännagav i början av augusti att han ställer upp i valet, detta sedan hans tilltänkta efterträdare Amadou Con Coulibaly avlidit i en hjärtattack. Sedan dess har flera personer dödats i oroligheter.

Ilskan beror bland annat på olika tolkningar av grundlagen i frågan om en president får sitta högst två mandatperioder eller inte.

Elfenbenskusten är grannland till Mali där militären tagit makten efter folkliga protester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.