Erdogan ryter ifrån efter Nederländernas landningsförbud. Foto: TT

Nya varningar från Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Landningsförbud och en utkörd socialminister. Sanktionshot och nazi-liknelser.

En diplomatisk konflikt har uppstått mellan Nederländerna och Turkiet i kölvattnet av ett inställt kampanjmöte på nederländsk mark.

Turkiets president Erdogan säger att Haags hantering kommer att stå landet dyrt.

– Detta kommer verkligen att stå Nederländerna dyrt, och lära dem vad diplomati är. Vi kommer att lära dem internationell diplomati, sade Recep Tayyip Erdogan i ett tal i Istanbul.

– Hallå där Holland! Om ni offrar de turkisk-nederländska relationerna på grund av onsdagens val, då kommer det stå er dyrt.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Erdogan syftar uppenbarligen på främlingsfientliga krafter i veckans parlamentsval i Nederländerna. Geert Wilders och hans Frihetspartiet (PVV) har sett starka ut i opinionsmätningarna – ett parti som är starkt fientligt mot EU, invandring och islam.

Vill ha ursäkt

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu säger till reportrar i samband med ett turkiskt kampanjmöte i Frankrike att landet vill ha en ursäkt från Nederländerna. Premiärminister Binali Yildirim lovar å sin sida att slå tillbaka på ”hårdast möjliga sätt”.

”Den här situationen har mött starkast möjliga protest från vår sida, och det har framförts till de nederländska myndigheterna att svarsåtgärder kommer, på hårdast möjliga sätt. Vi kommer att svara på motsvarande sätt efter detta oacceptabla beteende”, säger han i en kommuniké.

Läs mer: Turkisk politiker på Sverigebesök hotas

Konflikten länderna emellan uppstod efter att Mevlüt Çavusoglu på lördagen nekades att landa i Nederländerna. Han skulle flyga dit för att kampanja inför den turkiska folkomröstningen den 16 april. När därefter socialministern, Fatma Betül Sayan Kaya, tog sig till Rotterdam med bil, hindrades hon av nederländsk polis från att komma in i turkiska konsulatet. Hon eskorterades sedan ut ur landet.

Kastade ägg

Mevlüt Çavusoglu varnade på förhand om hårda sanktioner mot Nederländerna om han inte skulle få landa. När det stod klart att han faktiskt stoppades kallade president Tayyip Erdogan de nederländska myndigheterna för ”efterföljare till nazisterna” och ”fascister”.

Både i Nederländerna och i Turkiet har människor samlats för att protestera. Runt 1 000 demonstranter visade sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid konsulatet i Rotterdam. Efter flera timmars protester började polisen skingra demonstranterna med hästar och vattenkanoner. I Ankara har demonstranter kastat ägg och stenar på den nederländska ambassaden. I Istanbul klättrade en man upp på nederländska konsulatets tak, och bytte ut den nederländska flaggan mot en turkisk.

Läs mer: Ministern stoppas – får inte landa i Nederländerna

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallar det här den värsta diplomatiska konflikten landet varit inblandat i på många år, och säger att han kommer göra vad som helst för att trappa ner dispyten.

Viktiga röster

Mevlüt Çavusoglu ska hålla tal i den franska staden Metz i eftermiddag. Det besöket har godkänts av det franska utrikesdepartementet.

Kampanjandet görs inför folkomröstningen om en författningsändring. Enligt den turkiska regeringen skulle grundlagsändringen garantera stabilitet och effektivisera styret, men motståndare säger att det skulle leda till ett enmansstyre och öka spänningarna i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet