Airbus A350, en av de modeller som pekas ut i rapporten. Foto: TT

Nya varningen: Hackare kan ta över flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolagen skryter om att du kan surfa ombord. Men hackare kan använda tekniken för att kapa flygplanet. Nu varnas för usel it–säkerhet i nya flygplan.

De avancerade datorsystemen i moderna flygplan styr planen, kalkylerar rutter och övervakar alla system ombord. Nu varnar den amerikanska granskningsmyndigheten GAO för systemen ombord på Boeing 787, Airbus A380 och nya Airbus A350. De planen pekas ut som extra känsliga eftersom datorerna är sammanbyggda med det trådlösa nätverket i kabinen. Enligt GAO är skyddet för hackerattacker i de flesta fall dåligt.

Teoretiskt kan den med rätt kunskap enkelt ta sig förbi den brandvägg som ska sydda datorerna i cockpit och på så sätt ta över kontrollen av planet eller plantera ett farligt virus i viktiga datorer. Säkerhetsluckor i de trådlösa nätverken kan utnyttjas för att hacka sig in i de datorer som flyger planen.

Rapporten bygger på information från flera experter på it–säkerhet. Det finns i dagsläget inga rapporter om att hackare ska ha tagit över plan.

– Modern kommunikationsteknik blir allt vanligare i flygplanen och det gör att obehöriga kan ta sig in i systemen, säger rapportförfattaren Gerald Dillingham till CNN.

Kapas via laddaren

Flera flygbolag utrustar dessutom sina nya flygplan med USB-uttag så att passagerarna kan ladda sina telefoner. Ofta sitter de i anslutning till de skärmar som finns på ryggstödens baksida och GAO varnar också för att uttagen kan användas för att ta sig förbi brandväggen och den vägen ta sig in i planens datorsystem.

Rapporten är beställd av representanthusets trafikutskott och nu uppmanar utskottet den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA att se över it–säkerheten innan de godkänner nya flygplansmodeller. FAA uppger att de tar riskerna på största allvar.

Boeing säger i ett uttalande att de inplanerade färdplanerna i deras navigationssystem kan ändras utan att piloten gett sitt klartecken och att planen är utrustade med flera back–up system.

Airbus säger att de ständigt ser över säkerheten i systemen ombord och att de inte vill diskutera säkerheten i systemen öppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.