Nya Zeelands nästa premiärminister Christopher Luxon t.v. och ACT:s ledare David Seymour t.h. skakar hand. Foto: TT

Nya Zeeland slopar nollvision för rökning

Publicerad

Nya Zeeland har fått en ny regering – och till skillnad från den förra regeringen ger man upp visionen om att bli ett rökfritt land. Istället vill man riva upp lagen om att ingen född efter 2008 ska få köpa cigaretter.

 Nya Zeeland har fick på fredagen en ny koalitionsregering bestående av det konservativa Nationalistpartiet, nyliberala ACT och populistiska Nya Zeeland Först. Koalitionen kommer att ledas av Christopher Luxon.

En av den nya regeringens första åtgärder blir att riva upp lagen som förbjuder tobaksförsäljning till alla födda efter 2008.

”Nikotin lika säkert som koffein”

Lagen var tänkt att träda i kraft från år 2027 men redan från 2024 var planen att dra in licensen in för 90 procent av alla tobaksförsäljare i landet. Även det beslutet stoppas, uppger Bloomberg.

Partiet Nya Zeeland Först som drivit ändringen säger i ett uttalande att man vill tillåta ”åldersanpassad tillgång till nikotin, som hos vuxna i allmänhet är lika säkert som koffein.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.