Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyzeeländska premiärministern Jacinda Arden lämnar posten som premiärminister. På frågan hur hon skulle vilja att nyzeeländare ska komma ihåg hennes ledarskap, sa hon ”som någon som alltid försökte vara snäll”. Arkivbild. Foto: Hans Weston/TT

Nya Zeelands premiärminister avgår oväntat: ”Det är dags”

Uppdaterad
Publicerad

På natten mot torsdag meddelade Nya Zeelands premiärminster och Labour-ledaren Jacinda Ardern överraskande att hon avgår som premiärminister. Ardern säger att hon ”inte längre har tillräckligt med bränsle i tanken” för att göra jobbet.

Vid det nyzeeländska Labourpartiets valmöte på torsdagen sa partiledaren och tillika landets premiärminster Jacinda Ardern att hon lämnar posten som premiärminister när hennes mandatperiod går ut den 7 februari. Det rapporterar The Guardian.

Krävs ansvar att veta

Vid en presskonferens säger hon att det som premiärminister krävs ansvar ”att veta när du är rätt person att leda och även när du inte är det”.

– Jag vet vad det här jobbet kräver. Och jag vet att jag inte längre har tillräckligt med bränsle i tanken för att göra det rättvisa. Så enkelt är det, säger hon.

Ardern berättade att hon under sommaruppehållet reflekterat över om hon har energin att fortsätta som landets högsta politiska ledare, men kom fram till att hon inte hade det.

Yngsta regeringschefen

Jacinda Ardern blev världens yngsta kvinnliga regeringschef när hon valdes till premiärminister 2017 vid 37 års ålder. Hon har lett Nya Zeeland genom coronapandemin och stora katastrofer, inklusive terrorattacken mot två moskéer i Christchurch och vulkanutbrott på White Island.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.