Jacinda Ardern blir den andra ledaren i historien att föda barn medan hon fortfarande sitter på ledarstolen. Foto: TT/Instagram

Nya Zeelands premiärminister har fött sitt första barn

Uppdaterad
Publicerad

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har fått en flicka. Det gör henne till den andra valda ledaren i historien att föda i tjänst, rapporterar BBC.

Jacinda Ardern togs in på ett sjukhus i Auckland på torsdag morgon där hon födde sitt första barn. Den 37-årige premiärministern har nu lämnat över sina arbetsuppgifter till vice premiärminister Winston Peters.

Jacinda Ardern är den yngsta premiärministern landet haft sedan 1856 och i januari meddelade hon att hon väntade barn med sin make Clarke Gayford.

– Jag är inte den första kvinnan som arbetar och väntas bli mamma. Jag är inte den första kvinnan som arbetar och har ett barn, det finns många kvinnor som gjort det innan, sade hon i en intervju med Radio New Zealand tidigare i år.

På torsdagsmorgonen kom nyheten om babylycka för Nya Zeelands premiärminister. Foto: Instagram @jacindaardern

Hon har meddelat att hon nu ska ta sex veckors mammaledighet.

År 1990 blev Benazir Bhutto första värdsledaren att föda barn i tjänst, när hon födde en dotter samtidigt som hon tjänstgjorde som Pakistans premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.