Foto: TT

Nyårsraketer bakom chockhöga luftföroreningar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland har nyårsfirandet lett till extremt förhöjda värden av hälsovådliga luftföroreningar.

Anledningen: fyrverkerier och smällare som släppte ut nästan 4.000 ton partiklar i luften under nyårsnatten.

Att fyrverkeripjäser inte är naturens bästa vän är redan välkänt, med djur som stressas och giftiga ämnen som släpps ut i miljön, men det är inte bara den naturliga miljön som far illa, utan även städer och mindre orter kan fyllas av hälsovådliga partiklar som är skadliga för invånarna att inandas.

Fyrverkerier för en miljard

I Tyskland släppte, enligt officiellt uppmätta siffror, fyrverkerier till ett samlat värde av närmare en miljard kronor ut närmare 4.000 ton partiklar i luften under nyårsnatten, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Detta ska motsvara 15 procent av alla de partiklar som motorfordon släpper ut i Tyskland under ett helt genomsnittligt år.

De aktuella små luftburna partiklarna betecknas normalt som PM10, och har en diameter på under 10 mikrometer, alltså 0,01 millimeter. Inom EU finns ett gemensamt gränsvärde på 50 mikrogram (μg) PM10 per kubikmeter.

27 gånger över gränsvärdet

I flera tyska städer överstegs detta värde med råge under 2017:s första dag, bland annat uppmättes 385 μg i Frankfurt, 503 μg i Wiesbaden och 534 μg i Baden-Wuerttemberg.

Allra värst var luftkvaliteten i München, där man vid ett tillfälle under nyårsdagen noterade hela 1.346 μg PM10 per kubikmeter luft, alltså hela 27 gånger högre än gränsvärdet.

Vädret hjälpte inte till

Den skyhöga halten beror dels på smällare och fyrverkerier, men också ett vindstilla väderläge som försvårat för rök, aska, och ordinarie avgaser att skingras från staden.

Utöver rök- och askpartiklar lämnar smällda fyrverkeripjäser också förhöjda halter av metalljoner av bland annat magnesium i sina spår, vilket i sin tur kan ha ytterligare negativa konsekvenser för hälsan.

Dödar nästan en halv miljon européer

De luftburna partiklarna, som för det mesta annars utsöndras vid förbrännandet av fossila bränslen, kopplas till sjukdom i luftvägarna hos människor och kan även orsaka en för tidig död.

Enligt Europeiska miljöbyrån dör omkring 467.000 européer varje år i förtid till följd av luftföroreningar – och särskilt av de än farligare och mindre luftburna partiklarna som benämns PM2,5.

Vill se förbud

Till följd av de uppmätta värdena i Tyskland höjs nu röster för att förbjuda icke-sanktionerade fyrverkerispektakel på många håll i landet.

Ett liknande beslut togs inför det kinesiska nyårsfirande i februari 2016, då ett antal städer i Kina, framförallt Shanghai, valde att förbjuda allt fyrverkeri i innerstaden i ett led att försöka koma till rätta med stadens redan stora problem med luftföroreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.