Charlotte Elizabeth Diana blir Williams och Kates dotters namn. Foto: TT

Nybakad prinsessa döps efter Diana

Uppdaterad
Publicerad

I helgen föddes Prins William och Kates dotter. Nu är det klart att hon kommer att få namnet Charlotte Elizabeth Diana.

Prinsparet tillkännagav namnen efter att både far- och morföräldrar träffat den nyfödda prinsessan i Kensington Palace.

Charlotte, den lilla prinsessans tilltalsnamn, är den kvinnliga formen av Charles, som hennes farfar heter. Charles och Charlotte är också namnet på flera tidigare brittiska regenter, och var favorittippat som namnval på flera vadslagningssajter. Drottning Charlotte var fru till George III och levde under slutet av 1700-talet.

Flickans två mellannamn, Elizabeth och Diana, är för att ära den nuvarande drottningen Elizabeth II och Williams mamma prinsessan Diana, som dog i en bilkrasch i Paris 1997.

I officiella sammanhang kommer hon att heta Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge, meddelar brittiska kungahuset.

Fyra på tronen

Prinsessan som föddes i lördags vägde 3,7 kilo och får plats fyra i den brittiska successionsordningen efter prins Charles, pappa William och storebror George, som föddes för snart två år sedan.

William och Kate, hertigparet av Cambridge, lärde känna varandra i början av 2000-talet när de studerade ihop vid universitetet i St Andrews i Skottland. De gifte sig 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.