Foto: SVT

Påvens öppenhet välkomnas av katoliker

Uppdaterad
Publicerad

– Hans sätt att uttrycka sig skiljer sig enormt mot tidigare, säger Andrea Rubera som länge kämpat för homosexuellas rätt i kyrkan.

Andrea Rubera är troende katolik och homosexuell. Han är gift med sin partner och har en liten dotter.

I hela sitt vuxna liv har Andrea varit aktiv i en förening för de homosexuellas rätt i kyrkan, en kyrka som fördömer hans livsstil. Nu ser han de första tecknen på en förändring, tack vare den nya påven Franciskus.

– Vi har pratat mycket i rörelsen om den nya påven. Många av dom är kritiska även till Franciskus, men hans sätt att uttrycka sig skiljer sig enormt mot tidigare, säger Andrea Rubera.

Han är väl medveten om att konservativa katoliker tycker att homosexualitet är en sjukdom som man bör bota. Att bli erkänd av kyrkan skulle betyda mycket för Andrea Rubera.

– För många är kyrkan och församlingen ett andra hem. Så när man inser att man som homosexuell inte har rätt till medborgarskap i den katolska kyrkan så känner man sig naturligtvis sårad.

”Alla ska känna sig välkomna”

Sedan argentinaren och jesuiten Jorge Bergoglio valdes till påve i mars, strömmar tusentals katoliker och nyfikna till alla sammanhang där han framträder. Påve Franciskus gör sig hörd både i världspolitiken och i frågor som angår vanliga människors vardag. Och han vädjar till deras samveten.

I en intervju nyligen sa påven att ”kyrkan ska inte vara ett kapell för en liten grupp utvalda, utan som ett fältsjukhus efter en batalj. Alla ska känna sig välkomna, alla ska få sina sår helade och ingen ska dömas i förväg. Detta ska även gälla homosexuella”.

Men meningarna är delade bland Roms katoliker.

– Jag tycker det är rätt. Det är vad de unga förväntar sig av dagens mer toleranta kyrka, säger Magda Démattheus till SVT.

– Jag tycker inte att den katolska kyrkan ska följa med i den här typen av förändringar, menar Alejandro Santos.

– Som en katolsk präst och som jag känner Kristus, så tror jag att om Kristus hade träffat de här människorna så skulle han ha gjort det med kärlek. Han skulle inte ha dömt dom, säger Kenneth Hilbial.

Lång process

Andrea Rubera väntar nu på att påvens ord ska omvandlas till konkreta förändringar och den katolska kyrkan kanske en dag kommer att acceptera äktenskap mellan homosexuella.

– Jag tror inte att det är realistiskt att det sker inom en snar framtid. Men om man ser längre in framtiden så tror jag att det blir så. Men det kommer att vara en lång process. Jag tror tyvärr inte att jag kommer att få uppleva det under min livstid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.