Turisterna hade tagit med sig den lilla nyfödda bisonoxen i sin bil i nationalparken Yellowstone, i USA – kalven på bilden har dock ingen koppling till händelsen. Foto: TT

Nyfödd bisonoxe tvingades avlivas efter turisternas blunder

Uppdaterad
Publicerad

En nyfödd bisonoxe har tvingats avlivas efter att turister i nationalparken Yellowstone, i Klippiga bergen i USA, tagit den med sig i sin bil förra veckan. Den lilla kalven kunde inte återförenas med sin flock och parkens hoppas nu få stopp på den här typen av händelser.

De som arbetar med förvaltningen av nationalparken Yellowstone har den senaste tiden fått in vilda djur upphämtade av människor som varit på besök, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Detta är något som, trots att besökarna kanske vill väl, inte alls är önskvärt utan snarare försätter djur i livsfara många gånger.

Trodde att de gjorde en fin insats

Den senaste händelsen inträffade i början av förra veckan. Några turister hade då hittat en nyfödd bisonoxe-kalv i nationalparken. Djuret såg ensamt ut, vekade frysa och såg illa medfaren ut, tyckte de.

Turisterna såg troligtvis framför sig att de gjorde en fin insats då de lastade in det vilda djuret i sin bil och körde raka vägen till ett av de center där Yellowstones parkvårdare jobbar.

Agerandet har beskrivits av parkens företrädare som direkt farligt eftersom fullvuxna bisonoxar är mycket angelägna att skydda sin flock och kan gå till attack för att försvara sina kalvar.

”I det här fallet försökte parkvakterna flera gånger att återförena den nyfödda bisonkalven med flocken. De försöken misslyckades”, uppger parken i ett uttalande.

Böter på 110 dollar

Besökarna som tog med sig den lilla kalven har fått böta 110 dollar, och nu hoppas nationalparken Yellowstone att andra besökare ska ha lärt sig en läxa.

”I år har vi lagt till översättningar av säkerhetsskyltningen och försett parken med tidningar översatta till flera olika språk”, skriver de i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.