Polis samlar in bevis på mordplatsen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gravid kvinna stenades i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

De var mer än 20 till antalet och de var beväpnade med tegelstenar. Den gravida pakistanska kvinnan stenades till döds av sina släktingar, för att ha gift sig med en man hon själv valt.

Dådet skedde i går, utanför en domstol i staden Lahore. Farzana Parveen, 25, var på väg in i domstolen för att försvara sin make mot anklagelser, framförda av hennes familj, om att han skulle ha fört bort henne.

– Först försökte hennes bröder skjuta henne, men de missade. Hon försökte att fly men ramlade, säger Rana Akhta, som leder polisutredningen.

– Släktingarna fick tag i henne och slog ihjäl henne med tegelstenar.

Under den dödliga attacken ska kvinnans pappa ha stått bredvid och tittat på, liksom en stor folksamling som befann sig utanför domstolen. Ingen gjorde någon ansats att hjälpa henne, trots att hon skrek på hjälp, skriver The Guardian.

Vittnen: Polisen tittade på

Vissa vittnen menar att även polisen stod passiva medan kvinnan mördades. Alla släktingar ska ha lyckats fly efter attacken också, men kvinnans far har gripits misstänkt för mord.

Farzana Parveen var i tredje månaden och ska ha upprört sin familj efter att ha gift sig med Mohammed Iqbal i stället för den kusin som släkten valt ut som hennes blivande man. Enligt Iqbal ska släktingarnas ilska eskalerat efter att han vägrat betala dem pengar innan paret gifte sig.

– Jag tog henne bara till en domare och registrerade vårt äktenskap, berättar han.

I Pakistan är många äktenskap uppgjorda. I fjol dog 869 kvinnor i så kallade hedersmord, enligt den oberoende människorättsorganisationen Human Rights Commission of Pakistan. Men dåden är vanligast i mindre städer, inte i storstäder som Lahore, som anses vara en modern stad.

”Rör sig om ett dubbelmord”

I bara ett fåtal fall döms någon för hedersmorden, berättar människorättsaktivisten Tahira Abdullah för The Guardian.

– Den här kvinnan var gravid så det rör sig om ett dubbelmord, och dessa mördare måste åtalas enligt Pakistans brottsbalk. Vi befinner oss vid ett vägskäl där vi pakistanier måste bestämma oss för om vi vill fortsätta den inslagna vägen med ett mer talibaniserat samhälle, eller välja lagens väg, säger Abdullah.

Domaren Abid Saqi menar att de ansvariga kan dras inför rätta, om de lyckas få fast dem och samtidigt besvisa att Mohammed Iqbal är Parveens rättmätige make.

– Det här är en tragisk händelse som skedde mitt framför rättvisans port. Kvinnan lemlästades offentligt och det visar på hur lag och ordning håller på att klappa ihop helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer