Foto: AFP

Bilderna visar misslyckade gripandet av ”El Chapito”

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanska regeringen har släppt en rapport där det ingår rörlig bild på hur säkerhetspolisen försöker gripa ”El Chapito”. Insatsen misslyckades och strider mellan kartellen och säkerhetspolisen utbröt.

Den 18 oktober försökte den mexikanska säkerhetspolisen gripa Ovidio Guzmán, som bedöms ha tagit över rollen som ledare för Sinaloakartellen efter sin far ”El Chapo”. Gripandet blev dock ett misslyckande då strider mellan kartellen och säkerhetspolisen bröt ut och styrkorna tvingades släppa Ovidio Guzmán och retirera när knarkkartellen omringade huset där han hölls.

Striderna varade i en timme och våldet spred sig över hela staden. Kartellen satte upp vägspärrar och boende uppmanades av myndigheterna att hålla sig inne.

– Det var en dåligt planerad strategi, medger försvarsminister Luis Cresencio Sandoval enligt nyhetsbyrån AFP.

President, Andrés Manuel López Obrador, sa efter händelsen att det var rätt att avbryta när många människors liv riskerades.

Ingripandet kritiseras

Insatsen får genomgående besk offentlig kritik. Säkerhetsanalytikern Alejandro Hope skriver på Twitter att operationen är ”en katastrof hur man än ser på den”.

”Det enda som är värre än att försöka fånga en capo (ledare för en brottsorganisation) utan ordentlig planering och utlösa ett fullskaligt slag är att försöka fånga en capo utan ordentlig planering och utlösa ett fullskaligt slag, och sedan släppa honom fri”, fortsätter han.

I klippet ovan visas de nyligen släppta bilderna på det misslyckade gripandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.