• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Bosättningen Eli i Jordandalen på den ockuperade Västbanken. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Nytt förslag på tvåstatslösning i Israel och Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Samtal om hur den långvariga konflikten mellan Palestina och Israel ska få en lösning har pågått i nästan tre decennier. Men än har inga förslag lett till några slutgiltiga överenskommelser.

Nu har ett nytt förslag utarbetats av tidigare fredsförhandlare om hur en tvåstatslösning skulle kunna vara möjlig.

Det nya förslaget som tagits fram av tidigare israeliska och palestinska fredsförhandlare kommer att presenteras för FN och Biden-administrationen under veckan.

Förslaget om en tvåstatslösning är kontroversiellt och kommer bli svårt att få igenom hos såväl hos Israels som Palestinas ledare.

– Vi har en premiärminister som inte tror på tvåstatslösningen, men det betyder inte att vi inte ska ta upp frågan, säger Yossi Beililn, tidigare israelisk fredsförhandlare som varit med och tagit fram förslaget, till Jerusalem Post.

Förslaget innebär att Palestina blir en självständig stat i större delen av Västbanken, Gaza och i östra Jerusalem, det vill säga de territorier Israel tog i Mellanösternkriget 1967. Både Palestina och Israel skulle ha separata regeringar, men samordna arbetet med säkerhet, infrastruktur och andra frågor som berör både israeler och palestinier.

Judiska bosättare skulle få stanna

De 500 000 judiska bosättarna på Västbanken nära gränsen till Israel skulle också få möjlighet att stanna kvar, utefter markbyte staterna emellan. Bosättare som bor längre in på Västbanken erbjuds att antingen flytta, alternativt bli permanenta invånare i Palestina.

Palestinier skulle också tillåtas flytta till Israel och då få ett likvärdigt permanent uppehållstillstånd där, så som israeler också skulle få om de väljer att stanna i Palestina.

Det nya förslaget bygger till stor del på överenskommelsen i Genèves fredsplan 2003 som Yossi Beililn var med och tog fram.

– Vi tror att om det inte finns något hot om konfrontationer med bosättarna skulle det vara en lättare lösning för de som vill ha en tvåstatslösning, säger han till AP.

”Måste kompromissa”

Hiba Husseini, palestinier som varit med och tagit fram den nya planen och som även var juridisk rådgivare till det palestinska förhandlingsteamet 1994, konstaterar att förslaget om bosättarna är kontroversiellt, men menar samtidigt att det skulle uppfylla palestiniernas strävan efter en egen stat.

”Det kommer inte att bli lätt. Men för att uppnå den önskade rätten till självbestämmande som vi arbetat med – egentligen sedan 1948 – måste vi kompromissa,” säger hon till AP.

Israels utrikesdepartement och Palestinska myndigheten, det högsta politiska organet inom de självstyrande områdena, har avböjt att kommentera det nya förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.