FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, frankrikes utrikesminister Laurent Fabius och FN:s klimatchef Christiana Figueres. Foto: TT

Nytt förslag till klimatavtal

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det första kompromissförslaget för ett nytt globalt klimatavtal presenterats. – Vi har gjort framsteg, men har mycket kvar att göra, säger klimatmötets ordförande.

Under natten och förmiddagen har det franska ordförandeskapet jobbat med ett nytt utkast till klimatavtal. Klockan 15 presenterade klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius det nya förslaget.

– Vi har gjort framsteg, det är en renare text, men det finns mycket kvar att göra, säger Fabius.

Den nya texten är på 29 sidor, istället för den från i lördags som var på 43, och tre fjärdedelarna av alla parenteser har tagits bort.

Tre svåra frågor

– De nästkommande timmarna måste vi fokusera på de olösta frågorna som vi har identifierat – differentieringen mellan rika och fattiga, finansiering och vilket det långsiktiga klimatmålet ska vara. 

– Jag ber er att inte dömma ut texten på förhand, särskilt de områden som kan vara politiskt känsliga. Inget är beslutat förrän allt är beslutat.

Fabius sa också att vad gäller kapitlet om anpassning så har de kommit väldigt långt, den del som Sverige tillsammans med Bolivia, medlar för.

Kommer nattmanglas

Nu får alla möjlighet att läsa det nya förslaget och sedan samlas de utvalda delegaterna i de fyra arbetsgrupperna, den så kallade Pariskommittén, klockan 20.00 för att ta avtalet vidare.

– Så nu har ni ett antal timmar på er att ge oss feedback på texten. Studera texten noga, konsultera i grupper och mellan länder. Ni måste vara beredda att jobba i natt!

Romson: ”Lång väg kvar”

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) välkomnar ordförandeskapets nya text och säger att den visar på framsteg i förhandlingarna.

– Det är en kortare och koncisare text nu. De politiskt svåra frågorna är tydligare, men det är fortfarande svåra. Och olösta. Mycket arbete återstår och det är lång väg kvar tills vi har ett nytt avtal, säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet