Ungerns Victor Orbán planerar för en ”omorganisering” av den europeiska högern. Foto: TT

Nytt högerblock kan bildas i EU med Orbán i spetsen

Publicerad

Ungerns premiärminister Victor Orbán ska träffa ledande politiker från Italien och Polen för att diskutera den nationalistiska högerns framtid i EU. Mycket tyder på att Orbán planerar att bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet, rapporterar Reuters.

Det var på fredagen som Orbán meddelade att han var i kontakt med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Italiens före detta inrikesminister Matteo Salvini – och att de snart ska mötas.

– Polen, Italien och Ungern kommer att försöka omorganisera den europeiska högerflygeln. Vi kommer snart att träffas och planera för framtiden, sa Victor Orbán i Ungerns statliga radio.

”Arbetar för att skapa något nytt”

Mateusz Morawieckis parti Lag och Rättvisa är idag med i den konservativa partigruppen ECR i EU-parlamentet, där svenska SD är medlemmar. Matteo Salvinis parti Lega Nord sitter i den högernationalistiska partigruppen ID.

Båda grupperna har föreslagits som möjliga framtida hemvister för ungerska Fidesz, sedan de nyligen lämnade den konservativa partigruppen EPP, där svenska M och KD är medlemmar.

Men enligt Reuters så tyder Orbáns besked på att de första stegen mot en ny gruppbildning i EU-parlamentet har tagits.

Indikationer har kommit från både Lega Nord och Lag och Rättvisa om att så är fallet.

”Vi arbetar för att skapa något nytt”, skrev Matteo Salvini på Facebook tidigare i veckan, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer