”Äntligen sätter vår partigrupp ned foten”, säger EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) efter att Fidesz lämnat EPP. Foto: TT

Ungerska Fidesz lämnar EU-partigrupen EPP

Uppdaterad
Publicerad

Det ungerska regeringspartiet Fidesz lämnar partigruppen EPP i EU-parlamentet. Det meddelar den ungerska premiärministern Viktor Orbán. Beslutet kommer strax efter att partigruppen röstat för en regeländring som hade gjort det möjligt att utesluta partiet.

Under onsdagsförmiddagen röstade medlemmarna i EU-parlamentets största partigrupp, konservativa EPP, för en regeländring som hade gjort det möjligt att utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz.

Missnöjet med Fidesz har varit stort bland många av EPP:s medlemspartier. Av gruppens 180 parlamentsledamöter röstade 148 för regeländringen medan 28 röstade mot och fyra avstod.

Besvärligt att förknippas med Fidesz

– I många medlemsländer, inklusive Sverige, har det varit lite besvärligt för EPP-partierna att förknippas med Fidesz. Kristdemokrater och Moderater får ju till exempel ganska ofta frågan hur det känns att vara partikompisar med Fidesz när Ungern beter sig på ett sätt som inte helt rimmar med demokratiska principer, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

– Fidesz anses ju vara ett ganska extremt parti som inte riktigt hör hemma i den här partigruppen som består av en ganska bred palett av mitten-högerpartier.

Äntligen säger Tobé

Beskedet att Fidesz nu träder ur gruppen välkomnas av Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé.

– Viktor Orbán och Fidesz har gått åt fel håll en längre tid med en nedmontering av rättsstaten och fria medier. De har gått i en auktoritär riktning som inte längre kan accepteras, säger han till SVT Nyheter.

– Jag tror att många känner som mig. Äntligen sätter vår partigrupp ned foten. Vi visar att vi måste stå upp för europeiskt samarbete, för rättsstaten och markera mot den här auktoritära utvecklingen. Samtidigt måste vi motverka att Ungern glider bort från Europa.

Finns det inte en risk att möjligheten att påverka Ungern och Fidesz nu istället minskar?

– Det har tidigare varit tanken med att behålla dem i gruppen. Men det finns inget som talar för att Viktor Orbán är beredd att gå i rätt riktning. Och då ska han inte ha skyddet från den största partigruppen i parlamentet längre, säger Tobé.

Kan hamna i ECR

Det är fortfarande oklart vilken partigrupp Fidesz nu kommer att söka sig till.

Det har spekulerats i att de kan komma att gå med i den mer EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, där bland andra Sverigedemokraterna och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa sitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.