Ett oväntat högt inflationstryck i eurozonen kan pressa ECB och chefen Christine Lagarde att snabba på planerade åtstramningar av pandemistimulanser. Arkivbild. Foto: TT

Nytt inflationsrekord i eurozonen

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentpriserna i eurozonen lyfte med 5 procent i årstakt i december. Det kan jämföras med inflationstakten på 4,9 procent i november.

Inflationen är därmed på den högsta nivån sedan euron infördes och ligger på en högre nivå än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 4,8 procent i december, enligt en enkät gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Kärninflationen, exklusive livsmedel och energi, låg på 2,6 procent i december – oförändrat jämfört med november.

Inflationstalen sätter press på Europeiska centralbanken (ECB), som har börjat att planera för att avveckla pandemistimulanserna.

Bakom de snabbt stigande priserna ligger inte minst högre energipriser. Priset på naturgas är en huvudvärk som fortsatt uppåt i år sedan Ryssland dragit ned på flödet till Europa – vilket kan leda till elransoneringar och minskad produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.