Foto: SVT

Nytt och kraftigare jordskalv i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Japan har på kort tid skakats av två kraftiga jordbävningar. Båda skedde i ett tättbefolkat område i södra delen av landet. Antalet offer har nu stigit till 37 döda och omkring 2.000 skadade. Samtidigt kämpar räddningspersonal mot klockan för att rädda fler överlevande från rasmassorna.

Det senaste skalvet inträffade på lördagen kl 01:25 lokal tid och hade epicentrum nära staden Kumamoto på ön Kyushu i sydvästra Japan. Magnituden uppmättes till 7,3 och inträffade på 10 kilometers djup i jordskorpan.

– Det var så läskigt, tack gode Gud att vi lever, säger 61-åriga Hisako Ogata som tillsammans med sin dotter evakuerats från sitt hem i Kumamoto till en närliggande park.

”Som i en tvättmaskin”

Alla hade inte samma tur. Minst 28 människor omkom och hundratals skadades i lördagens skalv, rapporterar Japan Times. Byggnader och broar har kollapsat och stora bränder har spridit sig.

– Först kände jag en kraftig skakning, sedan kastades jag omkring, som i en tvättmaskin, berättar en student som befinner sig i byn Minamiaso på en ö utanför det drabbade området och som fortfarande är isolerad efter skalvet.

Fortfarande är människor fast i rasmassor och vägar och broar totalförstörda. Räddningsarbetet pågår samtidigt som dödssiffran fortsätter att stiga.  Tiotusentals personer har evakuerats av risk för nya skalv. Minst 37 människor har omkommit och på sjukhus får nästan 2.000 personer vård för sina skador, enligt japanska public service-bolaget NHK.

På tv-bilder syns bränder, kollapsade broar och stora kratrar som brutits upp i marken. Boende i området kring en stor damm har också uppmanats att lämna området eftersom det finns risk att dammen kollapsar.

Hål i marken

På sina håll har stora hål i marken öppnat sig. Invånare som bor i närheten av en damm i området uppmanas att evakuera då det finns risk för att den brister, rapporterar det japanska radio- och tv-bolaget NHK.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe säger till reportrar på plats i Tokyo att regeringen gör allt de kan för att klargöra omfattningen av skadorna.

– Det är möjligt att skadorna sträcker sig över ett stort område, säger Abe.

Vädret försvårar räddningsarbetet

Oron för att katastrofen ska förvärras är stor eftersom det väntas regn och starka vindar på ön under lördagen. Regnet kan orsaka jordskred eftersom jorden redan är lös efter det första skalvet. ”Dagstid i dag kommer att vara den stora utmaningen”, sade Shinzo Abe till räddningsstyrkor.

En tsunamivarning utfärdades, men hävdes efter knappt en timme.  Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, var det aldrig någon fara för en tsunami. Dels eftersom skalvets epicentrum låg på land och inte på havsbottnen. Dessutom var rörelsen i jordskorpan var vågrät och inte lodrät, som kan orsaka tsunamivågor.

Stor medvetenhet

Redan på torsdagen skakades området av en första jordbävning som dödade minst nio personer och skadade fler än 1.000. Reynir Bödvarsson säger att det positiva med de första skalvet är att det kan ha lett till att människor att människor höll sig utomhus i det tätbefolkade storstadsområdet Kumamoto när det nya skalvet inträffade.

Enligt BBC hade så många som 40.000 invånare valt att lämna sina hus och tillbringa natten utomhus eller i öppna skyddsrum i fruktan för nya skalv.

– Medvetenheten om farorna med skalv är stora i Japan och därför är människor medvetna om hur de ska undvika riskerna. De vet att de är osäkra inne i sina hus, säger Bödvarsson.

Fakta: Jordbävningar i Japan

  • Japan ligger i ett av de mest seismiskt aktiva områdena på jorden. Ungefär 20 % av alla jordskalv med magnituden 6,0 och högre inträffar i närheten av Japan.
  • Det stora antalet kraftiga skalv har gjort att medvetenheten om riskerna är hög i landet. Många byggnader är konstruerade för att klara jordbävningar och det finns väl utvecklade varningssystem och strategier för att skydda människor.
  • Många lärdomar drogs efter den tragiska jordbävningen i Kobe 1995, då över 6.000 människor omkom. De flesta i dödades i de omfattande bränderna som följde efter skalvet.
  • 1923 dödades 140.000 människor då en jordbävning drabbade regionen Kanto. I mars 2011 havererade kärnkraftverket i Fukushima i den tsunami som följde efter en kraftig jordbävning vid Tohoku. 20.000 människor omkom och 100.000 evakuerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.