Presidentpalatset i Warszawa till vänster. Foto: TT

Nytt lagförslag i Polen: Vill byta ut domarna mot personer som är lojala med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

I Polen har public service-bolagen blivit regeringens förlängda arm, efter att hundratals journalister sparkades när de vägrade ägna sig åt propaganda. Men nu vill regeringen gå ännu längre.
Ett nytt lagförslag kan göra det möjligt att byta ut landets domare, mot personer som är lojala med regeringen.

Partiet Lag och rättvisa, PIS, kom till makten i Polen i slutet av 2015. Bara ett par månader senare började nedmonteringen av de demokratiska institutionerna.

I januari 2016 fick Robert Kowalski sluta som programledare på radion, från en dag till en annan. Hans program var ett politiskt magasin som enbart bjöd in kvinnliga kommentatorer.

– Mitt program hette ”Kvinnliga som styr” – de som tar kommandot, som tar makten. Det ersattes med ett program med titeln ”Kvinnors handväskor”. Ja, du förstår kanske själv vad det programmet handlar om, säger Robert Kowalski och höjer uppgivet på armarna.

Vill granska makten

Vi träffar honom i en liten lägenhet, längst upp bland takåsarna i centrala Warszawa, där han arbetar för en webbaserad tidning; OKO press. De är sammanlagt tolv journalister, som alla blivit sparkade, eller som sagt upp sig själva, för att de inte velat vara kvar på en public service helt styrd av staten.  

Men regeringen i Polen vill gå ännu längre. Man vill göra det möjligt att byta ut landets alla domare med personer som är lojala med regeringen. 

– Vi är på väg mot ett slags totalitärt samhälle. Regeringen kommer med så många förändringar och gör det på så märkliga sätt, många gånger mitt i natten och utan att de genomgår någon laggranskning.

Sprider sig lätt

Det som händer i Polen just nu är exceptionellt, det har aldrig tidigare hänt i ett EU-land – men det kan lätt sprida sig. Populistiska och auktoritära rörelser finns överallt i Europa, och de siktar in sig just på demokratins svagheter.

– Men jag är optimist, frånsett de gånger jag är extremt pessimistisk, säger Robert Kowalski och skrattar högt.

Se Korrespondenterna om demokratins tunna fernissa, på SVTPlay och i SVT2 kl 20 tisdag 7 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer