Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten. Foto: Reuters/Pressbild

Nytt lungvirus i Kina spritt till Japan

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt coronavirus har smittat människor som besökt en fisk- och skaldjursmarknad i Wuhan, Kina. Över 40 personer har smittats och två personer har avlidit. Nu har även ett fall i Japan rapporterats.

Det stora flertalet har smittats på marknaden i Wuhan. Men en man i 30-årsåldern har testat positivt för viruset i närheten av Tokyo, och det har tidigare rapporterats om en kvinna i Thailand som också testat positivt. Både mannen och kvinnan har besökt den kinesiska staden Wuhan där viruset först upptäcktes.

Smitta mellan människor

Enligt Anders Tegnell smittar det här viruset från djur till människor. Samtidigt ska det ha förekommit fall där människor inom samma familj smittat varandra.

Coronapandemin

– Om viruset kan smitta mellan människor, så är det väldigt ineffektivt att göra det. Någon mer omfattande smittspridning med det vi vet nu kan vi inte förvänta oss, säger statsepidemiolog Anders Tegnell som jobbar vid Folkhälsomyndigheten. 

Men Anders Tegnell tycker inte att man behöver oroa sig för att åka till Kina. 

– De har stängt den här marknaden i Wuhan och man har sanerat den ordentligt. Dessutom har det gått mer än en vecka sedan de sista fallen i Kina, säger han. 

Svensk sjukvård förberedda

Samtidigt varnar Världshälsoorganisationen (WHO) för att lungsjukdomen kan spridas och uppmanar sjukhus världen över att vara uppmärksamma.  Anders Tegnell  säger att svensk sjukvård är informerad.

– Skulle det komma någon som rest till det här området och blir sjuk då är det viktigt att den personen berättar det. Då kan sjukvården ta emot och hantera det, för att i princip göra en fortsatt smittspridning omöjlig, säger han.

Viruset uppges vara ny typ av coronavirus som har likheter med sars, som 2002–2003 tog 349 liv i Kina och 299 i Hongkong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet