Det tropiska lågtrycket Zoraida beräknas nå de södra delarna av landet på tisdagen. Foto: Scanpix/PAGASA

Nytt oväder på väg mot Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som hjälparbetare arbetar desperat efter monsterorkanen Haiyans framfart varnar meteorologer för att ett nytt oväder är på väg med regn och vindbyar.

– Nu i kväll har det kommit in rätt hårda vindar och regn över de södra delarna av Filippinerna. Jämfört med det som hänt är det inget, men allt dåligt väder är av ondo just nu, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

På måndagseftermiddagen hade en stormvarning utfärdats för 20 områden av den filippinska vädertjänsten PAGASA.  I värsta fall kan man räkna med skyfall på 15 millimeter per timme.

”Regnet blir det största problemet”

Det tropiska lågtrycket, som kallas Zoraida, väntas nå land i Surigao del Sur under måndagskvällen svensk tid – alltså ungefär när solen gryr över Filippinerna.

Enligt den lokala vädertjänsten kan kraftiga skyfall dra in över de södra delarna av landet. Per Stenborg säger att det kan handla om stormstyrka i de byvindar som är på väg – omkring 18 meter per sekund.

– Men regnet blir nog det största problemet just nu.

Kommer i morgon

Regnet kommer olägligt – katastrofområdena i de värst drabbade delarna av landet lider redan svårt. Hjälparbetet går långsamt och det är en enorm utmaning för att få fram personal till platserna där nästan all kommunikation är bruten.

Ovädret innebär ytterligare ett hot mot de människor som förlorat sina hem. Framförallt handlar det om de södra delarna av ö-nationen, men även ön Cebu – som drabbades hårt av Haiyan – ligger i riskzonen. I dessa områden kan Zoraida skapa problem, när översvämningar spär på den redan kaotiska situationen.

– Det kan ju bli ett problem för de människor som inte har något hem, de behöver tak över huvudet, säger Per Stenborg.

Så bildas även orkanen

På kartan som visar vädret i området har det under dagen synts några vita tussar, det är åskceller förklarar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. En bit bort från landet som de senaste dagarna skakats av förödelse samlas åskan.

– Kommer det sedan ut över varmt hav kan det snurra igång, säger Nils Holmqvist.

Det är alltså precis så det ser ut när orkaner som Haiyan föds – åskceller som bakar ihop sig över vattnet, får kraft av den varma luften och sedan snurrar igång i hög hastighet när jorden roterar.

Men den här gången tror man alltså att det stannar vid ett oväder, och att vindarna mattas av när de närmar sig land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet