Nytt sars-liknande virus kan ha nått Norden

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer misstänks vara smittade av ett sars-liknande virus och ligger nu under observation i Danmark.

Två av de smittade, en man och en kvinna, hade hade nyligen besökt Qatar och Saudiarabien. Tre andra är mannens fru och barn. De ligger nu isolerade med influensasymptom och andningssvårigheter.

Under onsdagen kunde Berlinske Nyhedsbureau bekräfta att ytterligare en man isolerats med likanande symptom. Mannen vårdas nu på Hvidovre Hospital.

Efter de först kända danska smittfallen har landets vårdmyndigheter uppmanat resande från Qatar och Saudiarabien att söka läkare om de har feber, hosta och andnöd.

I måndags rapporterades att en svårt sjuk virussmittad qatarier får specialistvård i London. Tidigare har en saudier avlidit av viruset.

Feber och andnöd

Symptomen på det nya viruset liknar vanligt influensa med hög feber, hosta och andnöd, men det kan också vara ett tecken på akut respiratorisk sjukdom – sars. Inkubationstiden för det nya coronaviruset är sju till tio dagar.

2002 och 2003 drabbades 8.000 personer världen över av sars som krävde 800 liv.

–Därför undersöker vi nu patienterna för den nya typen av coronavirus – och därutöver för en lång räcka med allmänna orsaker till luftvägsinfektion, säger sjukhusdirektör Jens Peter Steensen till Berlingske Tidende.

–Vi väntar på svar på testerna på onsdagseftermiddagen.

Försiktighetsåtgärd

Enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, är dock risken liten att de fem personer som vårdas på sjukhus i Danmark verkligen är smittade av det sars-liknande viruset.

–Vi har inte hunnit få någon information om de fem misstänkta fallen i Danmark ännu, men troligtvis ska isoleringen ses som en extra säkerhetsåtgärd.

–Det mesta talar för att detta virus inte smittar mellan människor, men eftersom viruset tillhör samma familj som sars vill man vara försiktig, säger Wallensten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.