Foto: TT

Nytt kraftigt skalv på Lombok i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt efterskalv har skakat ön Lombok i Indonesien, mitt under räddningsinsatserna efter den dödliga jordbävningen i helgen. Minst 319 personer har mist sina liv, enligt en indonesisk minister, skriver AP.

Vittnen berättar hur människor sprang ut på gatorna i panik vid det kraftiga efterskalvet, som inträffade på den nordvästra delen av ön.

– Skalvet kändes rejält. Det har varit 355 efterskalv sedan i söndags, säger katastrofmyndighetens talesperson Sutopo Purwo Nugroho.

Motorcyklar parkerade på gatan föll omkull, och byggnader har skadats.

En kvinna står på gatan och gråter, med sina två döttrar i famnen.

– Vi hade fastnat i trafiken på väg för att leverera nödhjälp, och plötsligt kändes som att något kraschade in i vår bil, det kändes så starkt, säger Sri Laksmi, och fortsätter:

– Människor på gatan fick panik och lämnade sina bilar. De sprang åt alla håll mitt i trafiken.

Hjälparbete pågår för fullt

USA:s geologiska myndighet har uppmätt efterskalvet till en magnitud på 5,9. Den förödande jordbävningen i söndags låg på 6,9.

Hjälparbetet efter söndagens huvudskalv pågår för fullt. Jordbävningen förstörde hela samhällen i de värst drabbade regionerna på norra och västra Lombok.

Minst 319 personer är döda, uppger officiella myndigheter, skriver AP. Ytterligare 1 400 personer är svårt skadade, och över 150 000 människor har tvingats lämna sina hem.

Torsdagens efterskalv ledde inte till att någon tsunamivarning utfärdades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.