Nytt världsrekord i hög brasa

Uppdaterad
Publicerad

Världens högsta noterade brasa har tänts i staden Lustenau i västra Österrike.

Brasan tändes på lördagskvällen inför flera tusen åskådare och mättes till lite drygt 60 meter på höjden. Den väntas därmed peta den tidigare noteringen i Guinness rekordbok: En 47 meter hög brasa som anordnades i norska Ålesund för tre år sedan.

Enligt de österrikiska arrangörerna tog det tre månader att bygga strukturen för brasan. När de tände elden stod räddningstjänst i beredskap för att skydda omgivningen från den stora mängd gnistor som fördes vidare med vinden.

Häxa på toppen

Som traditionen bjuder i vissa länder hade en konstgjord häxa placerats på toppen. När elden nådde häxan uppstod en mindre explosion som applåderades av publiken.

Lustenau ligger i det österrikiska förbundslandet Vorarlberg, där det sedan länge är tradition att tända stora brasor helgen efter askonsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.