Valaffischeri inför valet i Nederländerna Foto: Scanpix

Vänstern vädrar framgång i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser vänstervindar i Nederländerna där det hålls nyval i dag. En av överraskningarna är det socialistiska partiet.

Klockan är strax efter sju på morgonen. Parlamentsledamoten Sadet Karabulut och hennes partikamrater från socialistiska partiet är redan i gång med valarbetet.

De står och delar ut broschyrer utanför ett av Nederländernas cirka 200 företag vars arbetsstyrka består av personer med olika slags funktionsnedsättning.

Dessa företag hotas nu av drastiska nedskärningar. Socialistpartiet tillhör de mest tydliga motståndarna till den förda krispolitiken.

–Vi vill investera för att få ekonomin att fungera. Det är en annan politik än vi är vana vid och många människor stödjer den politiken, säger Sedat Karabulut, parlamentledamot för socialistpartiet.

I en opinionsundersökning hölls socialisterna ett tag som största parti. En Euro-skepsis sägs breda ut sig i Nederländerna. Där talar socialistpartiet gärna om solidaritet och har tydligt markerat sitt avståndstagande när det gäller hjälpen till det skuldsatta Sydeuropa.

Socialisterna har haft vind i segeln under valrörelsen. Men den stora segraren kan bli deras rivaler, Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Nederländerna 2012

Mer i ämnet