Med rebelledaren Michel Djotodia som president efter helgens kupp försöker Seleka återställa lugnet i huvudstaden Bangui, som varit utan vatten och el och plundrats svårt de senaste dagarna. Samtidigt har FN fördömt kuppen, och Afrikanska unionen (AU) har stängt av republiken och beordrat reserestriktioner och frysta tillgångar mot rebelledarna.
Fattigt land
Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder, och har under sin korta historia sedan självständigheten från Frankrike 1960 varit mycket instabilt. Statskupperna har avlöst varandra – även den nyss avsatte president François Bozizé tog makten i en kupp 2003 (och valdes sedan till president 2005).
Landet har även skakats av flera olika rebelluppror. Efter att rebellalliansen Seleka tog kontroll över flera städer i landet i fjol, stannade de utanför huvudstaden. I januari nådde Seleka och regeringen en skör fredsöverenskommelse i Libreville. Men rebellerna, som hävdar att deras krav inte tillgodosetts, lade in en ny offensiv. I helgen tog de kontroll över huvudstaden och satte president Bozizé på flykt till Kamerun.
Lovar respektera avtal
Seleka lovar att respektera det fredsavtal som slöts i januari.
”Vi håller oss till andemeningen i Libreville”, sade rebelledaren och numera presidenten Michel Djotodia till radiostationen RFI.
Enligt avtalet ska fria val hållas inom tre år. Premiärministern Nicolas Tiangaye, som i fredsavtalet utsågs att leda samlingsregeringen, blir kvar på sin post, liksom flera andra av Bozizés ministrar.
”Vi tänker inte ägna oss åt häxjakt”, sade Djotodia.
Efter rebellernas senaste offensiv i december i fjol placerade Sydafrika ett par hundra soldater i Centralafrikanska republiken i januari, för att stödja den dåligt tränade och illa utrustade regeringsarmén. Minst 13 sydafrikaner dödades och 27 skadades i strider med rebellerna under helgen.
Rebellanalliansen Seleka
Flera rebellgrupper skrev 2008 under ett fredsavtal med regeringen i Centralafrikanska republiken, men sedan i september har kritiska falanger inom rörelserna tagit avstånd från överenskommelsen.
De har slutit sig samman i Seleka, som uppges betyda ”allians” på språket sango.
I vintras ingick Seleka i sin tur ett fredsavtal med regeringen och en övergångsregering bildades. Selekas ledare Michel Djotodia utsågs till vice premiärminister och försvarsminister i övergångsregeringen.
Men fredsavtalet har kollapsat. Rebellerna hävdar att regeringen inte har uppfyllt löften om bland annat finansiellt stöd till rebeller som lägger ned vapnen.
Seleka samlar uppemot 2 000 rebeller, regeringsarmén uppemot 3 500 soldater.
Källor: AFP och den Parisbaserade specialisten Roland Marchal.