Premiärminister Benjamin Netanyahu går in i parlamentet. Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Nyval väntar i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har misslyckats att bilda regering och nu har det israeliska parlamentet knesset röstat för att upplösa sig självt. Tanken är att ett nyval ska hållas i september.

Efter tolv timmars debatt och regeringsförhandlingar röstade 74 ledamöter för och 45 emot en upplösning, skriver israeliska medier.

Tanken är att nyvalet ska hållas den 17 september. Likud har starka opinionssiffror, men landets riksåklagare överväger att väcka åtal mot Netanyahu i tre fall av misstänkt korruption. Men det tycks inte oroa premiärministern.

– Vi kommer att hålla en skarp valkampanj, som kommer att ge oss segern. Vi kommer att vinna och allmänheten kommer att vinna, sa han efter förhandlingarna.

Tänkte inleda sin femte mandatperiod

Netanyahu utropade sig fort till segrare i valet i april, där hans parti Likud räknade hem fem nya mandat i parlamentet. Med stöd av högernationalister och ultrareligiösa tänkte premiärministern inleda sin femte mandatperiod.

Netanyahus före detta försvarsminister Avigdor Lieberman har haft en avgörande roll. Hans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu (Israel vårt hem) sitter på fem mandat som varit avgörande för att Netanyahus tilltänkta högerallians ska få majoritet.

Därför kommer de inte överens

Lieberman har krävt att man ska slopa undantaget för ultraortodoxa judar från den obligatoriska militärtjänstgöringen. Det har gjort det svårt för Netanyahu att nå en överenskommelse med andra viktiga allierade, till exempel Förenade Torah-partiet som företräder just de ultraortodoxa.

– Han (Lieberman) ville, på tydligast möjliga sätt, sänka regeringen. Han gjorde det för att skrapa ihop några fler platser som han tror att han kan få. För andra gången har han dragit landet inför ett onödigt val på grund av sitt eget politiska ego, säger Netanyahu, enligt The Times of Israel.

Men Avigdor Lieberman ser det annorlunda:

– Likud har misslyckat med att bilda koalition ... och de och Förenade Torah-partiet är ansvariga för att Israel går till val, säger han, enligt The Times of Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Utrikes
Mer Nyheter