Den katalanske kandidaten Jordi Sánchez sitter häktad på ett fängelse utanför Madrid. Foto: EFE

Analys: Nyvalet som kanske inte leder till något nytt

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

En bild räcker för att förstå att detta inte blir något vanligt spanskt val. Katalanske kandidaten Jordi Sánchez håller presskonferens inifrån fängelsets murar med tunga stenblock till väggar bakom honom. Spanska flaggan och fotot på kungen i bakgrunden hade han förstås inte valt själv. Valet handlar ytterst om hur landet ska hantera honom och de andra katalanerna som kräver självständighet.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Om det är ovanligt med fängslade politiker som ställer upp i val, så får det passande markera slutet på en av de märkligaste mandatperioderna i spansk politik. Men efter en valkamp som varit ovanligt polariserad, med hårda angrepp som kommer försvåra samarbete mellan partierna efter valet, ser de märkliga tiderna mycket väl ut att kunna fortsätta i Spanien. För er som glömt kommer här fyra år i snabb revy.

Det började med ett val, sen nyval, olaglig folkomröstning, polisvåld, enorma gatuprotester. Därefter utrop av självständighet, politiker greps och fängslades, politiker flydde utomlands, greps, begärdes utlämnade, släpptes. Självstyret drogs in och det blev nyval i Katalonien.

Orkar ni lite till?

Korruption och avgång

Sen skakades regeringspartiet av en enorm korruptionsskandal, regeringen tvingades avgå, socialisterna tog makten, historiska rättegången mot katalanska politiker drog igång, katalanska partierna drog tillbaka stödet, nya regeringens budget sänktes. Och därför hålls på söndagen – nästan fyra år senare – nyval. Igen.

Men söndagens val kanske inte kommer ändra så mycket. Om de sista mätningarna, som nu har en vecka på nacken, slår in ikväll, ser Spanien ut att vara på väg mot precis samma läge som före valet. Varken höger eller vänster kan få egen majoritet. Premiärminister Pedro Sánchez kommer möjligen kunna bilda en vänsterregering igen, men kan behöva ta åtminstone ett av de katalanska självständighetspartierna i båten – igen.

Fast eftersom han fortfarande inte tänker ge dem en folkomröstning som betalning för stödet, skulle det krävas att katalanerna i stället sänker sitt pris.

Annars kan landet snabbt vara tillbaka på ruta ett igen med nyval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.