Barn leker utanför en skola i provinsen Xinjiang, omgiven av taggtråd och övervakningskameror. Kinesiska myndigheter bedriver en mycket långtgående övervakning i området, som nu uppges omfatta även utländska besökares telefoner. Foto: AP/TT

Oanande Kinaturisters upptäckt: En statlig spionapp

Uppdaterad
Publicerad

Kinas digitala övervakning i regionen Xinjiang har beskrivits som i princip allomfattande, särskilt för den muslimska minoritetsgruppen uigurer. Men det är inte bara invånare som drabbas – gränsvakter uppges nu installera spionappar på turisters telefoner, och människorättsgrupper befarar att Xinjiangs öde bara är början.

Gränsövergången från Kirgizistan till Kinas Xinjiang-region bjuder den världsvana resenären på mycket bekant: en hyggligt anonym ljusgrå byggnad, flitiga passkontroller och åtminstone enligt statliga kinesiska medier glatt hjälpsamma gränsvakter.

Men den som korsar den här gränsen riskerar att få med sig mer än bara ett leende från gränsvakterna. Enligt internationella medier så installerar nämligen gränspolisen övervakningsappar på utländska besökares telefoner. Appar som utan samtycke samlar in personuppgifter, kontakter, meddelanden och som söker igenom telefonen efter filer som myndigheter listat som möjligt misshagliga.

Kinesiska myndigheter har avböjt att kommentera vilket även gäller det delvis statligt ägda företag som utvecklat appen, enligt nyhetssajten Motherboard som varit med om att ta fram avslöjandet.

Ett testlabb?

Att Kina bedriver mycket långtgående övervakning av befolkningen i Xinjiang, och inte minst då den muslimska minoritetsgruppen uigurer, är väl känt. Kina framhåller att det är en nödvändig kamp mot extremism men kritiker framhåller att det är kränkande och mest drabbar oskyldiga.

Patrick Poon, Kina-researcher vid Amnesty säger att det finns en oro för att Xinjiang bara är ett testlaboratorium.

– Det finns en riktigt oro för att teknologin kan användas i andra delar av Kina, säger Poon i telefon från Hongkong.

Oro för spridning

Den oron delar Wenzel Michalski som är Tysklandschef för organisationen Human Rights Watch (HRW). HRW publicerade i maj en stor granskning av en app för massövervakning i Xinjiang pch HRW befarar att liknande system kan vara på väg i fler länder.

– Det är väldigt oroande att andra auktoritära länder ser det här och inte tänker att ”det här var ju hemskt” utan ”det här är ju kanon, det vill jag också ha”.

Att övervakningen är så utbredd i Kina är skrämmande, säger Edin Omanovic som leder organisationen Privacy Interationals övervaknings-research. Han tillägger att även västländer tar sig rätten att samla in migranters persondata, men i Kina kan konsekvenserna vara ödesdigra.

– I ett land som Kina där det räcker med att ha fel app på telefonen för att hamna i ett hemligt fångläger så är det väldigt skrämmande att att övervakningen är så utbredd.

Flera internationella medier avslöjade

Uppgifterna om övervakningsappen publiceras i ett samarbete mellan Motherboard, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, The New York Times och tyska NDR.

Journalister från de olika medierna testade att själva resa till Xinjiang, där de fick Android-appen installerad. Appen samlar bland annat in kalenderpunkter, telefonkontakter, samtalslistor, textmeddelanden och uppgifter om själva telefonen och laddar sedan upp dem till en server i Kina.

Dessutom ska appen ha sökt av telefonen på jakt efter filer som matchar en 73 000 punkter lång lista över dokument varav en del var kopplade direkt till islamistisk extremism, medan andra var böcker om islam, dokument om Dalai Lama och en låt av japanska metalbandet Unholy Grave.

Appen är till operativsystemet Android. Vid gränsstationen ska det även ha funnits maskiner, till synes för att läsa av Iphone-telefoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.