Anhängare till förra premiärministern Julia Tymosjenko som kandiderar till president i valet i Ukraina som hålls på söndag. Foto: VasilyMaximo/AFP/TT

Analys: Oavsett vem som blir Ukrainas nästa president är vägen till Ryssland stängd

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Veteranpolitikern och tidigare premiärministern Julia Tymosjenko som ledde Ukrainas förra revolution 2004. Sittande presidenten Petro Porosjenko, som var en av frontfigurerna i revolutionen 2014. Eller komikern Volodymyr Zelenskij som spelar president i en populär TV-serie. Det är huvudkandidaterna i söndagens presidentval i Ukraina.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Opinionsundersökningarna är osäkra. Men Zelenskij leder stort i alla, och sedan är det i princip dött lopp mellan Porosjenko och Tymosjenko. Det finns över trettio kandidater till, men bara en av dem, Juryj Bojko, skulle kunna överraska och bli tvåa i valets första omgång.

För fem år sedan fick Porosjenko över 50 procent av rösterna och vann redan i första omgången. Nu verkar det helt klart som att ingen av kandidaterna kommer upp i 50 procent, och att det därför blir en andra omgång den 21 april.

Ett val mellan nytt och gammalt

Med all sannolikhet kommer då Zelenskij att ställas mot Porosjenko eller Tymosjenko. Det blir då ett val mellan nytt och gammalt, mellan välkänd elit och politisk oerfarenhet, mellan tradition och förnyelse – kanske i alla fall.

För bakom Volodomyr Zelenskij står Ihor Kolomojskij, som är en av landets illa beryktade stenrika så kallade oligarker. Det är han som äger TV-kanalen där Zelenskij så gott som dagligen framträder och kan sköta sin valkampanj utan att ens kalla det för en kampanj.

I grova drag kan man säga att stödet för Zelenskij mest beror på att folk är trötta och besvikna på precis alla politiker som styrt landet sedan självständigheten 1991. Till och med hans kampanjstab erkänner att Zelenskijs största tillgång är att han aldrig varit politiker och inte vet något om hur man styr ett land – annat än på TV, såklart.

Gasräkningar slukar inkomst

Stödet för Tymosjenko kommer nog främst från väljare som har drabbats hårt av de kraftigt höjda priserna på hushållsgas. Miljoner ukrainare, kanske främst pensionärer, ser gasräkningen sluka över halva deras inkomster. Tymosjenko lovar kraftiga sänkningar. Men de senaste årens prishöjningar på gas var ett villkor för att Internationella Valutafonden och andra skulle fortsätta att ge Ukraina de stora lån som landet behöver för att fortsätta att fungera.

Porosjenko då? Ja, de väljare som tänker rösta på honom ser i honom en president som faktiskt har gjort mer rätt än fel. Korruptionen är inte borta, men kanske lite mindre. Kriget mot de ryskstödda separatisterna är inte vunnet och Krim verkar förlorat, men tack vare en starkare armé och stöd från väst stoppades offensiven österifrån; det kunde ha slutat mycket värre. Många har fått tunnare plånböcker, ja, men också det kunde ha blivit värre. Och valet mellan Ryssland och Västeuropa är avgjort.

Vägen tillbaka till Ryssland är stängd

Det viktigaste med valet kanske är just det. Ryssland är inte längre en viktig aktör i ukrainsk politik. Oavsett vem som blir nästa president är riktningen klar.

Västeuropa, EU, Nato hägrar. Fattigdom, krig och korruption är hinder på vägen, men vägen tillbaka till Ryssland är stängd. (Fast osvuret är bäst....)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.