Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läget på den här platsen och i huvudstaden är väldigt skört.” Hör överbefälhavare Micael Bydén om evakueringen från Sudan. Foto: Henrik Montgomery/TT/BUNDESWEHR HANDOUT

ÖB efter evakueringen från Sudan: Hög risk för alla som är kvar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska medborgare som fortfarande är kvar i Sudan utsätts för stora risker – det konstaterar överbefälhavare Micael Bydén.

– Läget är väldigt skört, säger han.

25 svenskar, varav sex barn, evakuerades natten till måndag från Sudan med ett franskt militärt transportplan som lyfte från en militärbas norr om huvudstaden Khartum. Planet landade några timmar senare i Djibouti.

Runt 150 svenska medborgare är fortfarande kvar i Sudan, där strider nu har pågått i tio dagar och de senaste dagarna eskalerat.

Oroligheter i Sudan

– Det är hög risk för alla som befinner sig i det här området oavsett om man är i huvudstaden eller flygbasen som är aktuell, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter.

Samarbetar med andra länder

Regeringen har meddelat att arbetet med att med försöka få ut svenskar som vill lämna Sudan kommer att fortsätta. ÖB hoppas att fler, genom samarbete med andra länder, ska kunna evakueras från samma militärbas som under natten.

– Även om ambassadpersonalen är tillbaka är operationen inte över. Det finns ju fler svenska medborgare i landet och även andra länders medborgare som behöver komma ut på ett kontrollerat sätt, säger Micael Bydén.

– De ska förhoppningsvis, de som då vill och kan ta sig dit, komma hem på samma sätt. Man måste komma ihåg att läget på den här platsen och i huvudstaden är väldigt skört, det är höga risker som det medför.

Kan skicka fler soldater

ÖB har i nuläget inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med evakueringen, och han vet inte om det ska ha förekommit några strider i samband med insatsen.

Ser ni någon risk för människorna som är kvar i nuläget?

– Ja, absolut.

140-150 svenska soldater är just nu på plats i Sudan för att bistå vid evakueringen av svenskar, men antalet kan utökas upp till 400 om säkerhetsläget försämras, enligt försvarsminister Pål Jonson (M).

Fler än 1 000 EU-medborgare har hittills kunnat lämna huvudstaden Khartum, bekräftar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Det har varit en lång helg för att försöka få ut vårt folk från Sudan. Det har varit en komplicerad insats, men också en framgångsrik insats, säger han på väg in till måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet